IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На фондовите пазари не се задава край на спада

През първите три тримесечия пазарите на акции и облигации в света загубиха 36 трлн. долара

13:07 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

В момента няма голяма надежда за фондовите пазари. „Непрекъснатият поток от негативни новини - включително саботаж на тръбопровод, рекордна инфлация, икономическа паника - води до понижения на фондовите пазари. Докато няма повече яснота или подобрение, фондовите пазари ще останат нервни", казва Роберт Халвер, ръководител на отдел „Анализ на капиталовите пазари" в Baader Bank, цитиран от Handelsblatt.

С края на третото тримесечие спадовете на борсите придобиха исторически измерения. На световните пазари на акции и облигации загубите възлизат на 36 трлн. долара, измерени чрез световните индекси на Bloomberg и MSCI. Понижението от 25% на широкия американски борсов индекс S&P 500 през първите три месеца е третото най-рязко понижение за този период от 1931 г. насам, а германският Dax има също толкова голямо отстъпление.

В петък Dax се възстанови с 1,2% до 12 114 пункта. В САЩ S&P 500 спадна с 1,5%. Акциите на Nike потънаха с 13% след спад в печалбите и мрачни прогнози, което понижи и цените на акциите на германските производители на спортни обувки Adidas и Puma съответно с повече от 4 и почти 6 процента. 

Изминалата седмица не беше нормална. Освен новината за саботажа на газопровода "Северен поток" тя донесе и други лоши новини за инвеститорите. През септември инфлацията в Германия достигна рекордното ниво от 10%. „Стойности над забележителната граница от 10% не би трябвало да ни изненадват през следващите месеци", смятат анализаторите на Metzler Capital Markets. В петък за еврозоната също беше отчетено същото ниво от 10%.

Големият риск – Великобритания

Неочаквани лоши новини дойдоха от Обединеното кралство в отговор на обявеното намаляване на данъците. Там повишаването на доходността по британските държавни облигации предизвика шокови вълни. Централната банка трябваше да се пребори с това покачване, както и със срива на паунда, като обеща да изкупува държавни ценни книжа. Марк Даудинг, главен инвестиционен стратег в Bluebay Asset Management, гледа критично на ситуацията: „Понастоящем енергийната и икономическата криза изглежда се превръща в криза на финансовия пазар в Обединеното кралство“, казва той пред Handelsblatt. 

Кризата в Обединеното кралство може да придобие по-големи размери. „Тази седмица финансовата стабилност на Великобритания се разклати и само енергичната намеса на Английската централна банка предотврати по-нататъшните разпродажби", отбелязва Фолкер Шилинг. Членът на борда на директорите на дружеството за управление на активи Greiff Capital Management оценява случилото се по следния начин: „Първа от големите централни банки започва да гребе назад и започва отново да увеличава балансовата си сума и да изкупува собствените си облигации“.

Модел за централните банки

Любопитно е, че стабилността се постига чрез придаване на още по-голяма нестабилност на системата. Шилинг не смята, че рязкото отклонение от рестриктивната парична политика на острова е изключение, а по-скоро ще определя тенденция: „Това, което виждате тук, е модел за всички други западни централни банки“. 

С тези лоши новини Dax също загуби малко повече от един процент през седмицата. Въпреки това степента на мечия пазар се илюстрира само чрез разглеждане на развитието след пика на индекса в началото на януари в светлината на отделните акции. Топ губещите в индекса са Zalando със спад от 72% и Delivery Hero с 64%. Като положителни отклонения се открояват Deutsche Börse със 17% и Beiersdorf с 13%.


Експертите са скептични

На фона на рекордната инфлация перспективата за по-нататъшно повишаване на основните лихвени проценти, нарастващата доходност по облигациите и нарастващите опасения от рецесия инвестиционните експерти разсъждават за по-нататъшните перспективи пред фондовите пазари. Повечето от тях са скептични, като например пазарните експерти на JP Morgan. Майк Уилсън от Morgan Stanley смята, че американските акции се намират във финалната фаза на мечия пазар.

Подобно е мнението и на Мабрук Четуан, главен стратег в Natixis Investment Managers. Той смята, че централните банки ще продължат да повишават лихвените проценти. Колебанията на пазарите вероятно ще се увеличават, докато не бъде достигнато дъното на пазарите: „Едва тогава ще има възможности за влизане в облигации и акции“. 

Експертите от Russell Investments също виждат яркочервено на фондовия пазар. Вероятността от рецесия в САЩ през следващата година се увеличава. „В момента на капиталовите пазари почти няма светли моменти", казва Андрю Пийз, ръководител на отдел „Инвестиционна стратегия“.

Лошото настроение е добро

Но именно това му дава и надежда. „Един от източниците на увереност обаче би могъл да бъде фактът, че настроенията на инвеститорите са много негативни", признава той. Ако всички инвеститори са скептично настроени, те често вече са продали и следователно не могат да повишат цените. Пийз обобщава: „Това може да е показател, че пазарите вече са оценили лошите новини“. 

Засега обаче инвеститорите насочват вниманието си към предстоящите икономически данни през новата седмица. Индексите на мениджърите по покупките в САЩ са включени в дневния календар в понеделник и сряда. Новите поръчки ще бъдат обявени във вторник, а важният доклад за пазара на труда през септември - в петък.

Понеделник е почивен ден в Германия, но на фондовата борса ще има търговия. В четвъртък се очакват данни за новите поръчки, а в петък - за промишленото производство и продажбите на дребно. Във вторник ще бъдат обявени цените на производител в еврозоната, а в петък - продажбите на дребно.

Какво още ще следим

Сряда: От няколко месеца търсенето на суров петрол в световен мащаб отслабва поради икономическата ситуация и предлагането на петрол вече надвишава потреблението. В резултат на това цените на суровия петрол намаляват от юни насам. През август членовете на ОПЕК+ реагираха, като леко намалиха планираното си производство на суров петрол за октомври с 0,1 млн. барела на ден. Съкращаването на производството сега се ускорява: Очаква се през октомври членовете на картела да решат да намалят планираното производство на петрол с поне 0,5 млн. барела на ден за ноември. За да предотвратят по-нататъшно свръхпредлагане, те биха могли да намалят добива още повече.

Петък: Германската икономика е изправена пред различни трудности. Забавянето на световната икономика, особено в САЩ и Китай, оказва натиск върху експортната икономика. Освен това нарастващите разходи за енергия вече накараха някои промишлени предприятия да намалят производството си. А в някои случаи производството е възпрепятствано от недостиг на материали и работна ръка. Съответно входящите поръчки също намаляват. Въпреки това развитието на нетното производство през септември е стабилизирано от все още високия обем на неизпълнените поръчки. В производствения сектор обемът на неизпълнените поръчки е в рамките на осем месеца.

Петък: Обявената цел на Федералния резерв е да отслаби пазара на труда в САЩ до такава степен, че търсенето и предлагането да се върнат към равновесие. Според централната банка това е основната предпоставка за гарантиране на ценова стабилност в средносрочен план. През последните месеци свързаният с коронавируса ефект на догонване доведе до необичайно силен растеж на заетостта. Този процес на догонване бавно отстъпва на заден план и ефектите от наказателната парична политика стават все по-ясни. За доклада за пазара на труда през септември от Deka bank очакват най-слабия ръст на заетостта след пандемичната вълна в края на 2020 г. Въпреки това от германската банка смятат, че е твърде рано да се прогнозира намаляване на заетостта. Основната динамика на пазара на труда все още изглежда твърде висока за подобен обрат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още