IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетите на търговците на дребно могат да бъдат следващото изпитание за борсовия подем

Участниците на фондовите пазари ще очакват с нетърпение и протокола от последното заседание на Фед в сряда

11:03 | 20.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Резултатите от отчетите на големите търговци на дребно през следващите седмици ще бъдат тест за силата на ралито на американския фондов пазар, тъй като инвеститорите ще получат информация за състоянието на потребителските разходи и за последиците от инфлацията върху печалбите на компаниите.

С наближаването на края на сезона на отчетите за четвъртото тримесечие през настоящата седмица ще бъдат представени отчетите на Walmart и Home Depot, а през следващата седмица ще бъдат представени резултатите на други известни търговци на дребно, включително Best Buy и Lowe's. 

Как се справят потребителите на фона на растящите цени ще бъде важна тема за инвеститорите, тъй като някои от тях са все по-уверени, че икономиката ще успее да избегне сериозен спад, дори ако Федералният резерв продължава да повишава лихвените проценти, за да намали инфлацията.

Един от признаците за икономическа устойчивост дойде през изминалата седмица, когато месечните данни показаха, че продажбите на дребно в САЩ са се увеличили с най-много от близо две години насам през януари.

„Продажбите на дребно бяха сравнително силни и искаме да видим потвърждение от самите търговци на дребно", казва пред Ройтерс Пол Нолте, пазарен стратег в Murphy and Sylvest Wealth Management.

Нолте обмисля да закупи акции на търговци на дребно, които бяха силно засегнати през 2022 г., когато жилищният пазар изпитваше затруднения.

Акциите поскъпнаха въпреки незадоволителните резултати за четвъртото тримесечие, в резултат на което фирмите от S&P 500 са напът да отчетат 2,8% спад на печалбите спрямо предходната година според Refintiv IBES. Сред другите компании, които ще представят отчети през тази седмица, са компанията за чипове Nvidia, производителят на ваксини срещу COVID-19 Moderna и фирмата за електронна търговия eBay. 

Продажбите на дребно бяха сравнително силни и искаме да видим потвърждение от самите търговци на дребно.
Пол Нолте
пазарен стратег в Murphy and Sylvest Wealth Management

Акциите на търговците на дребно са постигнали смесена възвръщаемост досега през 2023 г. SPDR S&P Retail ETF, в който малките и големите компании са равномерно разпределени, е нараснал със 17% тази година. Но резултатите на някои от най-големите компании не са толкова розови.

Цената на акциите на Walmart, най-големия търговец на дребно в света по продажби, е нараснала само с 1,7% през 2023 г., докато книжата на Home Depot, водещата верига за домашно обзавеждане в САЩ, са поскъпнали също с 1,7%. Двете компании ще представят отчети във вторник и ще „подготвят почвата за всички останали", казват анализаторите на JPMorgan в областта на търговията на дребно.

„Очакваме тонът в изказванията на HD и WMT по отношение на насоките и потребителите да бъде в най-добрия случай предпазлив", написаха анализаторите на JPMorgan в бележка за предварителен преглед на отчетите тази седмица. Те оценяват акциите на Walmart като „неутрални", а на Home Depot - като „надценени".

Сред другите търговци на дребно, които ще представят отчети през тази седмица, са TJX Companies Bath & Body Works.

Питър Туз, президент на Chase Investment Counsel, заяви, че ще следи дали търговците на дребно са успели да повишат цените, за да отговорят на разходите си. Фондът му притежава акции на различни търговци на дребно, включително на дискаунтъра Dollar Tree и на специализираните търговци на дребно Crocs и Ulta Beauty, но не притежава книжа на широкообхватни търговци на дребно като Walmart и Amazon. 

„Ние ясно наблягаме на търговците на дребно в избрани отрасли в сравнение с търговците на дребно на масовия пазар", каза Туз. „При масовите търговци на дребно просто е по-трудно да се определи какво ще ги накара да растат“. 

През тази седмица инвеститорите ще се съсредоточат и върху публикуването в сряда на протокола от последното заседание на Фед, на което централната банка сви повишаването на лихвените проценти до четвърт пункт след година на по-силни повишения.

След това заседание данните показаха, че през януари потребителските цени в САЩ се ускоряват, а месечните цени на производител нарастват с най-много от седем месеца насам.

Заедно със силния доклад за работните места в САЩ тези данни накараха инвеститорите да повишат очакванията си за това колко високо ще повиши ФЕД лихвените проценти и колко дълго ще се задържат на тези нива, като сега фючърсите предвиждат максимална ставка от над 5,2% през юли.

Изключително високите приходи на търговците на дребно могат да подсилят притесненията за по-ястребов отговор от страна на Фед, казва Чък Карлсон, главен изпълнителен директор на Horizon Investment Services.

„Ако тези данни се появят и са наистина, наистина, наистина силни, това би могло да доведе до идеята, че твърде много добри новини са лоши новини от гледна точка на Фед", каза Карлсон.

Последна актуализация: 11:05 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още