IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковата криза изпрати цената на биткойна на нива, невиждани от юни

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация мина прага от 28 хил. долара

10:32 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Проблемите в банковия сектор, по-горещата от очакваното инфлация и подновените надежди за смекчаване на паричната политика на Федералния резерв тласнаха цената на биткойна до нива, невиждани от около девет месеца, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация мина прага от 28 хил. долара през уикенда за първи път от юни 2022 г. насам. Минути след 10 ч. българско време токенът се търгува за 28 332 долара, което е поскъпване 4,7% за денонощието, показват данни на CoinDesk.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Етерът, на свой ред, прибавя 1,6% към цената си до 1806 долара. Рипълът поскъпва с 1,3%, карданото - с 1,8%, а соланата - с 8,3%.

От началото на годината цената на биткойна се е увеличила със 70%. Другите водещи монети също се представят добре – етерът прибавя около 17% от началото на миналата седмица.

Биткойнът остана стабилен по време на високите нива на несигурност през миналата седмица. Доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа бе силно волатилна, а индексът Cboe Volatility, известен като измерител на страха, скочи до над 30 пункта. Биткойнът обаче остана спокоен и продължи движението си нагоре.

„Биткойнът корелира с условията за ликвидност и реалните лихви. Реалните лихви намаляха, условията за ликвидност се увеличават и изглежда сякаш навлизаме в нов режим“, коментира Илан Солот, съръководител на звеното за дигитални активи на Marex.

Широкият пазар бе засегнат миналата седмица след фалита на няколко американски кредитора и новите притеснения за състоянието на швейцарската банка Credit Suisse, преди да стане ясно в неделя, че ще бъде купена от конкурента UBS. В хода на тези събития някои инвеститори призоваха Федералния резерв да сложи на пауза цикъла си на лихвени повишения. Но икономически данни от средата на седмицата показаха, че основният индекс на потребителските цени е напреднал повече от очакваното – подсещане, че битката с инфлацията далеч не е приключила. Засега остава неясно как централната банка ще отговори на тези противоречащи си сигнали на заседанието на ръководството си тази седмица.

Тази несигурност притесни много участници на пазарите, но не и биткойн оптимистите, които виждат в лицето на криптовалутата убежище от инфлацията.

На фондовия пазар в петък широкият индекс S&P 500 изтри 1,1%. Ако биткойнът беше продължил да се търгува както през по-голямата част от 2022 г., цената му също щеше да е надолу. Корелацията с измерителя обаче този месец изчезна.

„В този случай определено виждаме хората да поглеждат към биткойна“, коментира Дейвид Мартин от брокера за дигитални активи FalconX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още