IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Сътресенията в банковия сектор предвещават край на борсовия мечи пазар

Рискът от кредитна криза нараства съществено, предупреждава Майкъл Уилсън

15:07 | 20.03.23 г. 2
Майкъл Уилсън, борсов стратег от Morgan Stanley. Снимка: Bloomberg L.P.
Майкъл Уилсън, борсов стратег от Morgan Stanley. Снимка: Bloomberg L.P.

Стресът в банковата система бележи това, което вероятно ще бъде началото на болезнен и „порочен“ край на мечия пазар при американските акции, изтъква Майкъл Уилсън, борсов стратег от Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

„С обезпечаването на банковите депозити от Федералния резерв/Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) много инвеститори в акции се питат дали това е друга форма на количествено облекчение и следователно „рискуват“, пише в бележка до клиенти Уилсън, който вярно прогнозира разпродажбата на акции миналата година и възстановяването на пазара през октомври. „Смятаме, че това не е така, като вместо това ситуацията представлява началото на края на мечия пазар, тъй като намаляващата наличност на кредити спъва растежа на икономиката“, добавя стратегът.

S&P 500 ще остане непривлекателен, докато премията за капиталов риск не се покачи до 400 базисни пункта от сегашното ниво от 230 базисни пункта, посочва Уилсън, който е известен като една от най-големите „мечки“ на Wall Street.

„Цените падат рязко заради големия скок на премията за капиталов риск, който е много трудно да се предотврати или защити в нечие портфолио“, добавя анализаторът.

Колапсът на Silicon Valley Bank (SVB) и разпродажбата на акциите на Credit Suisse Group AG подхраниха опасенията за здравето на световната финансова система по-рано този месец, разтърсвайки пазарите. Фючърсите на американските акции поевтиняват в понеделник, след като споразумението на UBS Group AG за придобиване на закъсалия швейцарски кредитор и действията на централната банка за увеличаване на ликвидността в долари не успяха да успокоят притесненията на инвеститорите.

„Точно така завършват мечите пазари – непредвиден катализатор, който е очевиден, когато погледнеш назад - принуждава участниците на пазара да признаят, че това е било точно пред тях през цялото време“, пише още Уилсън.

Продължаващите сътресения в банковата система трябва да накарат инвеститорите да се съсредоточат върху влошаващите се перспективи за растеж на фона на ограничителните кредитни условия, съветва стратегът. „Събитията от изминалата седмица показаха, че наличността на кредити намалява за широка част от икономиката, което може да е катализаторът, който най-накрая ще убеди участниците на пазара, че прогнозите за печалбите са твърде високи“, пише той, добавяйки, че рискът от кредитна криза се е увеличил съществено.

Прогнозите на анализаторите за финансовото представяне на бизнеса все още са твърде високи според Уилсън. Източник: Bloomberg Прогнозите на анализаторите за финансовото представяне на бизнеса все още са твърде високи според Уилсън. Източник: Bloomberg

Стратегът очаква анализаторите да понижат прогнозите си с наближаването на следващия сезон на отчетите, докато корпорациите се подготвят да понижат насоките по забележителен начин.

Уилсън не е единственият експерт, който прогнозира трудни времена за пазарите. Стратезите на JPMorgan Chase & Co., водени от Мислав Матейка, посочват, че обърнатата крива на доходност сигнализира за предстоящата рецесия. Първото тримесечие вероятно ще бъде „най-високата точка“ за акциите тази година, коментира Матейка в бележка, добавяйки, че акциите няма да достигнат дъно, докато Фед не се насочи към намаляване на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Доларът ще бъде постепенно заместен от нова дигитална валута CBDC, до края на това десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
wart
преди 1 година
Изглежда печатането на Зелената хартия която се нарича долар вече и то не помага. Трябва им нови войни и то колкото може по големи и разрушителни ,че както преди 80 години ще отпуснат под формата на помощ милиони и тези страни ще потънат в дългове и това заробване ще продължи с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още