IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 кризисни дни, които сринаха четири банки и оставиха пета на ръба 

Въпреки че фалитите се случиха в рамките на само 11 дни, сценариите, които доведоха до крах, бяха уникални

13:56 | 21.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Аксел Леман, председател на Credit Suisse Group AG, вляво, и Колм Келехер, председател на UBS Group AG, по време на пресконференцията в Берн в неделя. Снимка: Pascal Mora/Bloomberg
Аксел Леман, председател на Credit Suisse Group AG, вляво, и Колм Келехер, председател на UBS Group AG, по време на пресконференцията в Берн в неделя. Снимка: Pascal Mora/Bloomberg

Бързината, с която четири банки се сринаха, а една от тях продължава да изпитва затруднения, накара инвеститорите да изпаднат в недоумение. Въпреки че фалитите се случиха в рамките на само 11 дни, сценариите, които доведоха до крах, бяха уникални.

Bloomberg прави преглед на развоя на сътресенията в компаниите и на това как реагираха регулаторните органи на фона на опасенията, че кризата може да продължи да се разпространява. 

Silvergate

Silvergate Capital Corp. беше първата американска банка, която фалира, изложена на риска от срив в криптоиндустрията. С разрешението на Федералния резерв Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) се опита да се намеси, обсъждайки с ръководството начини за избягване на затварянето.

Silvergate Capital Corp. беше първата американска банка, която фалира, изложена на риска от срив в криптоиндустрията. Снимка: Bloomberg Silvergate Capital Corp. беше първата американска банка, която фалира, изложена на риска от срив в криптоиндустрията. Снимка: Bloomberg

Но базираната в Ла Джола, Калифорния, компания не можа да се възстанови на фона на проверките от страна на регулаторните органи и наказателното разследване на отдела за измами на Министерството на правосъдието за сделките със сриналите се криптогиганти FTX и Alameda Research на Сам Банкман-Фрийд.  

Въпреки че не бяха установени нарушения, проблемите на Silvergate се задълбочиха, тъй като банката продаде активи на загуба, за да покрие тегленията на изплашените си клиенти. На 8 март тя обяви плановете си да прекрати дейността си и да ликвидира банката си.

Silicon Valley Bank

След като некрологът на Silvergate вече беше написан, инвеститорите и вложителите в Silicon Valley Bank на SVB Financial Group вече бяха нащрек, когато на 8 март компанията обяви план за продажба на акции на стойност 2,25 млрд. долара, както и значителни загуби от инвестиционния си портфейл.

First Citizens BancShares Inc., един от най-големите купувачи на фалирали американски кредитори, все още се надява да сключи сделка за цялата Silicon Valley Bank. Снимка: Bloomberg First Citizens BancShares Inc., един от най-големите купувачи на фалирали американски кредитори, все още се надява да сключи сделка за цялата Silicon Valley Bank. Снимка: Bloomberg

Акциите на компанията потънаха с 60% на следващия ден след новината, а на по-следващия ден тя изпадна в принудително управление от страна на FDIC. Регулаторните органи на САЩ пристъпиха към разделяне на банката, след като преди това не успяха да намерят подходящ купувач. Но по-обнадеждаващи новини се появиха в понеделник, когато FDIC удължи тръжната процедура, след като получи „значителен интерес" от множество потенциални купувачи.

First Citizens BancShares Inc., един от най-големите купувачи на фалирали американски кредитори, все още се надява да сключи сделка за цялата Silicon Valley Bank, съобщи Bloomberg в понеделник, позовавайки се на източници, запознати с въпроса. 

Signature Bank 

На 12 март Signature Bank се превърна в третия по големина банков фалит в историята на САЩ, след като клиентите изтеглиха около 20% от депозитите си. 

Сривът на Silvergate четири дни по-рано накара клиентите да се колебаят дали да държат депозитите си в Signature Bank въпреки много по-малката ѝ експозиция към криптовалути. Федералните регулатори заявиха, че са загубили доверие в ръководството на компанията, и вкараха в банката синдик. Както за застрахованите, така и за незастрахованите клиенти беше предоставен достъп до всичките им депозити съгласно разпоредба, която регулаторите използваха, известна като „освобождаване от системен риск".

На 12 март Signature Bank се превърна в третия по големина банков фалит в историята на САЩ. Снимка: Bloomberg На 12 март Signature Bank се превърна в третия по големина банков фалит в историята на САЩ. Снимка: Bloomberg

Депозитите и някои от заемите на Signature Bank бяха поети от Flagstar Bank, собственост на New York Community Bancorp, късно в неделя. Тя се съгласи да закупи от FDIC активи на стойност 38 млрд. долара, включително 25 млрд. долара в брой и около 13 млрд. долара в кредити. И също така пое пасиви за около 36 млрд. долара, включително 34 млрд. долара в депозити. Клоновете на Signature вече ще работят като офиси на Flagstar. 

Credit Suisse

Credit Suisse Group AG се срина окончателно в неделя, когато швейцарските власти договориха сделка с UBS Group AG за придобиване на стойност 3 млрд. франка (3,2 млрд. долара), с която се цели да се избегне по-широка финансова криза. Единственият друг вариант, който се разглеждаше, беше пълна или частична национализация.

Credit Suisse Group AG се срина в неделя, когато швейцарските власти договориха сделка с UBS Group AG за придобиване на стойност 3 млрд. франка. Снимка: Bloomberg Credit Suisse Group AG се срина в неделя, когато швейцарските власти договориха сделка с UBS Group AG за придобиване на стойност 3 млрд. франка. Снимка: Bloomberg

Краят на 166-годишната швейцарска кредитна институция последва опита на главния изпълнителен директор Улрих Кьорнер да спаси банката с масирана работа с клиенти, които миналата година изтеглиха безпрецедентно количество средства от банката. Опитът в крайна сметка не беше достатъчен, за да се противодейства на многобройните скандали и многомилиардните загуби по сделките на Credit Suisse с изпадналия в немилост финансист Лекс Грийнзил и фалиралата инвестиционна компания Archegos Capital Management.

На 9 март Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ отправи запитване към данни от годишния отчет на банката, което я принуди да отложи публикуването му. След фалита на американските регионални кредитори се разпространи паника и председателят на най-големия акционер в банката - Saudi National Bank, изключи възможността да инвестира повече в компанията.

First Republic

First Republic Bank стана жертва на същото бягство на клиенти, което в крайна сметка погуби три нейни американски конкурента, като според една от оценките на потенциалния отлив на депозити сумата на изтеглените депозити възлиза на 89 млрд. долара.

Миналата седмица единадесет американски кредитора се опитаха да подкрепят First Republic Bank с вливане на 30 млрд. долара в брой. Но акциите на базираната в Сан Франциско компания, която предоставя услуги за лично банкиране на технологичния елит и други заможни лица, се сринаха до най-ниското си ниво на фона на многобройните понижения на кредитния рейтинг. First Republic Bank стана жертва на същото бягство на клиенти, което в крайна сметка погуби три нейни американски конкурента. Снимка: Bloomberg First Republic Bank стана жертва на същото бягство на клиенти, което в крайна сметка погуби три нейни американски конкурента. Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън е разработил нов план за подпомагане на First Republic, който ще превърне част или всички депозитни вложения на 11-те банки на стойност 30 млрд. долара в капиталова инжекция, съобщи в понеделник агенция Bloomberg, позовавайки се на запознати със ситуацията източници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 11 месеца
Сега банкрутът на банка е от лошото влияние на прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси. Обществеността е мълчалива, че държавната власт подпомага за сегашните щети. Банките, включително централната банка са жертви на финансовата неправилност. Заради държавната грешка, винаги има срив на банка преди друг крах на банка. След това е с нови провали на банки..Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива банкова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 11 месеца
До: zelka007, дрогарю, зад всеки пост чебурaшки ти се привиждат ми се струва? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
sssaaa
преди 11 месеца
Каква я мислиха, каква стана! Наложиха редица санкции, а самите те фалираха. Добре че си имат печатница, та са напечатали 300млрд $ за 1 ден. Ама скоро и тия хартийки ще замрат, както всяка хартиена империя преди нея! Недоверието към Банковата система е явна, започна още от миналата година намаляне на Доларовите резерви в редица страни, включително Швейцария, Китай. Видя се че като не играеш по Сашовската, ти блокират хартийките, тогава защо са ти? Петродолара е чао вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
До: zelka007 обаче в случая е прав... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 11 месеца
До: Веск ... винаги можете да се евакуирате в северна корея или еритрея , раят на справедливостта , и да ни оставите да се мъчим в този колективен запад с псевдо демокрацията и псевдо икономиката ... искате ли адреса на посолствата им ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Веск
преди 11 месеца
Катарзис. Нема лошо. Нито пазарната икономика е пазарна вече, нито демокрацията. Нищо. Всичко е менте, манипулации, външна фасада. Отдолу процесите са тайни и мръсни. Добре е , че пазарните механизми все пак успяват да се намесят. Засега. Важното е да не започнат фалити в класическите банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още