IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse – драма в седем действия

Краят на една 167-годишна банка се зароди в микс от шпионски драми и катастрофи на Wall Street в преследване на милиарди

14:32 | 20.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Миналата сряда по време на инвестиционната конференция на Morgan Stanley в Лондон един управител на фонд се чувства като попаднал в погрешен филм. Ръководителят на голямата банка BNP тъкмо говори на сцената, когато се появяват съобщения за необичаен срив на фондовия пазар. Цената на акциите на Credit Suisse пада и пада, и пада, докато около обяд губи 31% от стойността си.

Ситуацията му напомня за ключова сцена от филма The Big Short за финансовата криза от 2008 г., съобщава инвеститорът. В нея мениджър на банка седи на дискусионен панел и премълчава състоянието на индустрията, когато изведнъж в публиката избухват шумни разговори и посетителите стават свидетели на срива на акциите на Lehman Brothers на своите Blackberries. Това се случва през 2008 г. и следва най-голямата финансова криза от края на 20-те години на миналия век.

Паралелите сами по себе си предизвикват тревожни чувства на финансовите пазари.  За да се подсигури, в четвъртък вечерта Швейцарската национална банка (SNB, централната банка) се намеси. Тя предостави на Credit Suisse, една от 30-те най-големи и следователно системно важни банки в света, спешни заеми в размер на 50 млрд. франка. Но това пося семената на съмнението.

В края на краищата втората по големина банка в Швейцария, някога синоним на стабилност и сигурност, е първата системно важна банка от финансовата криза насам, която се нуждае от държавна подкрепа. В петък вечерта Financial Times съобщи, че Швейцарската национална банка и финансовият регулатор Finma търсят възможност за поглъщане на Credit Suisse от страна на UBS.

Но как е възможно това? Една швейцарска институция, неразривно свързана с икономическия и технологичния възход на страната, е на ръба на пропастта и се блъска от криза в криза. Банката отдавна се е превърнала в национална травма, подобно на държавната помощ за конкурента UBS по време на финансовата криза или фалита на някога гордата национална авиокомпания Swiss. Тези, които се вгледат във въпроса как е могло да се стигне дотук, могат да преживеят драма в седем действия. 

1. Шпионско престъпление в Credit Suisse с фатален край

Трудно е да се определи кога точно Credit Suisse навлиза в низходящата си спирала. Наблюдателите обаче често посочват лятото на 2019 г. - по това време конфликт между двама алфа мъжкари разтърсва банката.

Икбал Хан, по това време ръководител на международното управление на активи, напусна Credit Suisse и се премести в най-големия ѝ конкурент - UBS. Тиджан Тиам, тогавашният главен изпълнителен директор на Credit Suisse, вероятно се е опасявал, че Хан може да насочи някои от свръхбогатите си клиенти към новия си работодател. Затова, когато кариерната промяна при Хан е станала очевидна, Credit Suisse организирала наблюдението му. И поръчала на друг мениджър да го наблюдава в сянка по същото време. Така необяснимата вражда през 2019 г. между Тиджан Тиам и Икбал Хан прерасна в скандала „Spygate“, след като Хан беше следен из Цюрих. Кулминацията на драмата е самоубийството на частния детектив, отговорен за нея.

  Тиджан Тиам, бивш главен изпълнителен директор на CS. Снимка: ЕРА Тиджан Тиам, бивш главен изпълнителен директор на CS. Снимка: ЕРА

През февруари 2020 г. Тиам трябваше да се оттегли от поста главен изпълнителен директор. В доклад, публикуван по-късно, органът за финансов надзор Finma повдигна сериозни обвинения срещу ръководството на банката. „Наблюденията, и по-специално начинът, по който са били извършени, държани в тайна и отчасти прикрити, свидетелстват за неподходяща корпоративна култура сред част от оперативното ръководство по това време“. 

Но всичко това беше само прелюдия към поредица от порицания и промени и в ръководството на Finma.

2. Фатални сделки с предполагаем финансов гений

Наследникът на Тиам Томас Готщайн е на поста си от шест месеца, когато избухва следващият скандал. През септември 2020 г. Financial Times съобщава за странни кръгови трансакции с участието на най-голямата швейцарска банка.

Тя е оперирала със серия от фондове съвместно с британската финтех компания Greensill. Нейният основател, австралийският предприемач Лекс Грийнсийл, е смятан за финансов гений. Той очевидно бил намерил начин да пакетира рисково краткосрочно корпоративно финансиране в лихвоносни ценни книжа, подобни на облигации. Неговият финтех се разрастна бързо, отчасти благодарение на участието на технологичния инвеститор Softbank. Фондовете на Credit Suisse, които инвестираха в ценните книжа на Greensill, също се разрастваха бързо. Във времена на нулеви лихвени проценти те изглежда генерираха доходност над средната при малък риск.
Greensill роди нови скандали за CS. Снимка: Bloomberg Greensill роди нови скандали за CS. Снимка: Bloomberg

Първите проблеми възникнаха, когато FT разкри, че Greensill е отпускал заеми на многобройни компании от империята на Softbank и че Softbank тайно е инжектирал свежи пари в своите стартиращи предприятия по време на кризата с коронавируса, като е инвестирал във фондове на Credit Suisse. 

Големият провал на Greensill обаче е фактът, че през март 2021 г. японски застраховател решава да не подкрепя повече безразсъдното финансиране на финтех компанията. Greensill изпадна в несъстоятелност, а Credit Suisse трябваше да ликвидира съвместно управляваните фондове. Така провалена инвестиционна схема струва на богатите клиенти на банката около 3 млрд. долара. (Клиентите инвестираха в продуктите на Greensill по настояване на банкери от Credit Suisse). 

За пореден път органът за финансов надзор издаде на банката осъдителен доклад: Той потвърди „сериозни недостатъци в оперативната организация на банката" и също така установи „сериозно нарушение на швейцарското надзорно законодателство".

3. Катастрофа за милиарди долари на Wall Street 

Готщайн нямаше време да се съвземе – само месец по-късно дойде фиаското, свързано с Archegos Capital Management, семейна компания, която фалира. Неговите инвестиционни банкери на Wall Street бяха предоставили огромни кредитни линии на мениджъра на хедж фондове Бил Хуан. Последният е взел пари назаем от почти цялата Wall Street. Хуан е използвал кредитните линии, за да натрупа скрити дялове в американски медийни компании и китайски технологични фирми, листнати в САЩ, чрез сложни финансови продукти.  Бил Хуан, главен изпълнителен директор и основател на Archegos Capital Management LP. Снимка: Bloomberg Бил Хуан, главен изпълнителен директор и основател на Archegos Capital Management LP. Снимка: Bloomberg

Предполагаемата незаконна търговска стратегия е донесла на Хуан печалба за милиарди долари при минимални инвестиции. Но когато един от неговите холдинги изненадващо решава да увеличи капитала си, системата на Хуан се срина. Проблемът на Credit Suisse: Банкерите му са били последните, които са забелязали срива.

Докато Goldman Sachs, например, ликвидира позициите на Хуан без големи загуби, а UBS също се отърва сравнително леко, Credit Suisse загуби по заемите си към Archegos 5,5 млрд. долара, повече от всяка фирма на Wall Street. И отново последва разследване на Finma. 

Във вътрешен доклад, поръчан от банката, американските юристи установиха „пропуски в ефективното управление на рисковете", както и „недостатъчно изпълнение на надзорните задължения в инвестиционната банка и в областта на риска“. 

4. Късното отмъщение на един милиардер

Бидзина Иванишвили, милиардер и бивш министър-председател на Грузия, дълго време е бил клиент на банката. Но в крайна сметка му се налага да открие, че съветникът му, Патрис Лескодрон, е отклонил милиони за себе си. Банкерът от Credit Suisse е правил все по-дръзки залози с активите на Иванишвили, за да прикрие присвояването и загубите - докато измамата не е разкрита през 2015 г.

Лескодрон е осъден, а по-късно се самоубива. Но банката не пожела да плати за нанесените щети – до 1 млрд. долара. Тя води тежка съдебна битка с бившия топ клиент. Години наред не се случваше почти нищо, но в най-неподходящия за Credit Suisse момент в случая настъпи раздвижване.  Бидзина Иванишвили. Снимка: Daro Sulakauri/Bloomberg Бидзина Иванишвили. Снимка: Daro Sulakauri/Bloomberg

През лятото на 2021 г. секретен доклад на Finma стана публично достояние. За пореден път Credit Suisse попадна в заглавията на вестниците заради пропуски във вътрешния контрол. Те затвърдиха образа на корпоративна култура, движена от алчността за печалба. В крайна сметка банката трябваше да плати 500 млн. долара обезщетение на Иванишвили поради съдебно решение в Бермудските острови - а милиардерът продължава да я съди.

5. Падението на белия рицар

Банката искаше най-накрая да остави зад гърба си тази култура, в която осъзнаването на риска не играе никаква роля, а печалбата за собствена изгода - още повече. Никой банкер не трябваше да олицетворява тази промяна на имиджа повече от Антониo Орта-Осорио. В началото на 2021 г. португалецът замени на поста главен надзорен орган Урс Рьонер, който от години наблюдаваше постъпките на банкерите от Credit Suisse. При встъпването си в длъжност новият президент обеща, че иска да насърчи култура, която „фокусира вниманието върху личната отговорност и отчетността".

Като главен изпълнителен директор на британската банка Lloyds Хорта-Осорио си спечели репутацията на отличен преструктуриращ и достъпен банкер. Кралицата дори го посвети в рицарско звание. Но провалът на Хорта-Осорио да се придържа към собствените си морални стандарти се превърна и в негова гибел. Антониo Орта-Осорио. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Антониo Орта-Осорио. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

В разгара на кризата с пандемията Орта-Осорио лети за финала на класическия тенис турнир Wimbledon със самолета на компанията и многократно нарушава правилата за карантина. Сега той си спечели репутацията на недосегаем банкер, който не спазва правилата и използва частния самолет на компанията, за да се отдаде на хобито си.

В началото на януари 2022 г. беше ясно: Орта-Осорио, който беше дошъл в Credit Suisse като бял рицар, не можеше да бъде задържан. Тъй като банката произвеждаше предимно предупреждения за печалбата си и загуба за милиарди, главният изпълнителен директор Готщайн също трябваше да си тръгне няколко месеца по-късно.

6. Ново начало с отлив на клиенти

След като Credit Suisse смени два пъти висшия си мениджмънт в рамките на две години, надеждите се възлагаха на двама опитни банкери, чиито имена не бяха свързани със скандали: председателя Аксел Леман и главния изпълнителен директор Улрих Кьорнер. Но Кьорнер започна работа като главен изпълнителен директор на Credit Suisse през юли 2022 г. с фатална грешна презумпция: че клиентите, инвеститорите и пазарът ще му дадат необходимото време, за да формулира нова стратегия за банката. Главният изпълнителен директор на Credit Swisse Улрих Кьорнер по време на интервю за Bloomberg през март 2023 г. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg Главният изпълнителен директор на Credit Swisse Улрих Кьорнер по време на интервю за Bloomberg през март 2023 г. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Швейцарецът с германски корени си даде три месеца, за да обмисли всичко. Но през октомври 2022 г. в тази фаза на стратегическа несигурност избухнаха слухове, раздухани силно чрез социалните медии, че сривът на банката е неизбежен. Това бяха чисти спекулации - но те доведоха до изтегляне на милиарди от клиенти по целия свят.

Обществеността научи колко несигурно е било положението едва в началото на 2023 г. Банката трябваше да признае, че клиентите са изтеглили 110 млрд. швейцарски франка в рамките на няколко седмици - около една трета от общия размер на депозитите. За кратко време важен коефициент, който измерва ликвидността на банката, спадна под регулаторния минимум. 2022 г. банката изпрати с най-високата си загуба от финансовата криза насам.

7. Предпоследната плочка от доминото

След бягството на клиенти в края на 2022 г. депозитите и ликвидността на Credit Suisse са подложени на засилен контрол на пазарите. Сривът на Silicon Valley Bank миналия уикенд, предизвикан от милиардна загуба и последвало масово изтегляне на средства от банката, предизвика допълнителна нервност. Credit Suisse също така трябваше да отложи публикуването на годишните си финансови отчети с една седмица поради намесата на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

Амар Ал Худайри (в средата). Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg Амар Ал Худайри (в средата). Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg

На този фон злополучното изявление на основен саудитски акционер изглеждаше като предпоследната плоча на доминото. В интервю за Bloomberg в сряда Амар Ал Худайри, председател на управителния съвет на Saudi National Bank, отговори нееднозначно на въпроса дали саудитците са готови да инжектират свеж капитал в спешен случай: „Отговорът е категорично не, по много причини, най-простата от които е регулаторната и правната". В резултат на това цената на акциите се срина с 31% по време на търговията миналата сряда.

Credit Suisse беше принудена да поиска от Швейцарската национална банка ликвидна подкрепа. Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Улрих Кьорнер успокои служителите и клиентите: „Тези мерки допълнително укрепват нашия баланс и капиталова позиция".

Епилог

Но това не беше достатъчно. Недоверието на клиентите беше твърде голямо. Отливът на средства от Credit Suisse напоследък възлизаше на 10 млрд. франка на ден, както Handelsblatt е научил от двама души, запознати с данните.

Но не само бягството на клиенти засегна закъсалата институция. Редица големи банки също ограничиха бизнеса си с банката. В крайна сметка швейцарските власти нямаха друг избор, освен да подтикнат местния конкурент UBS да поеме Credit Suisse. И така - вечерта на 19 март сделката стана факт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
Много евроатлантически оръжия се подариха на Украйна, а резултат няма. Разбрахме че складовете в Европа на оръжия и муниции са празни, парите за подкрепа явно свършват, щом чак швейцарска банка фалира. Те Американските банки са ясни, мине не мине 10-15г. и фалирват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 17
khao
преди 1 година
До: sssaaa мислехте я за три дена, а стана разпад на руската кооочина! Щото сте толкова умни, да ви управяват милиционери, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 година
Каква я мислихме, каква стана. Санкционираха Руски банки, а фалираха Американски и Швейцарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
измами , прикривания , измами , прикривания , пране на пари , прикривания ... Златце , тия ли ми ги даваше за компетентен ориентир във финансовият свят ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Бай Джером ше упрай кривите таа седмица. http://***.worldgovernmentbonds.com/inverted-yield-curves/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още