IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Credit Suisse се сриват с 16%*

Швейцарската банка повлече акциите на европейските кредитори надолу, след като най-големият акционер отказа да влива повече средства 

12:51 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на европейските банки поевтиняват в сряда, тъй като опасенията относно стабилността на Credit Suisse Group AG стават все повече. 

Книжата на швейцарската банка се сринаха с 16%, след като нейният главен акционер, председателят на Саудитската национална банка Аммар ал-Худайри, изключи възможността да инвестира повече в компанията. Индексът Euro Stoxx Banks се понижи с 5,8%, достигайки най-ниското си ниво от началото на януари, а BNP Paribas SA потъна с 8%.

„Пазарите са много чувствителни към негативния новинарски поток след изненадата от изчезването на една американска банка от днес за утре и заразата, която засегна други американски регионални банки", заяви пред Bloomberg Франсоа Лавие, ръководител на отдела за стратегии за финансов дълг в Lazard Freres Gestion.

Разходите за застраховане на облигациите на Credit Suisse срещу неизпълнение (CDS) в краткосрочен план се доближиха до ниво, което обикновено сигнализира за сериозни опасения на инвеститорите.

„В контекста на това, че пазарните нагласи вече са отслабени, не е необходимо много, за да ги отслабим още повече", добави Лавие.

Един от най-големите акционери в Credit Suisse Group AG, чийто дял загуби повече от една трета от стойността си за три месеца, изключи възможността да инвестира повече в затруднената швейцарска банка, тъй като по-голям дял би довел до допълнителни регулаторни пречки.

„Отговорът е категорично не, по много причини извън най-простата, която е регулаторна и законова", заяви председателят на Саудитската национална банка Аммар ал-Худайри в интервю за Bloomberg в сряда. Така той отговори на въпрос дали банката е отворена за допълнителни инжекции, ако има друг призив за допълнителна ликвидност.

Едва преди няколко месеца банката даде началото на сложен план за оздравяване, който предвижда швейцарската фирма да отдели звеното за инвестиционно банкиране, като същевременно се съсредоточи върху ключовия си бизнес за управление на богатството. Това усилие рискува да се усложни от пазарната тревога във финансовите сектори след срива на няколко регионални банки в САЩ.

Във вторник главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер заяви, че финансовото състояние на банката е стабилно, а т.нар. коефициент на ликвидно покритие, който тя може да използва за изпълнение на задълженията си, е около 150%. Той заяви, че в понеделник на фона на пазарните сътресения фирмата е отчела входящи потоци и изпреварва графика за изпълнение на плана си за оздравяване. 

„Никой не е доволен от развитието на цената на акциите, но ние управляваме това, което можем да управляваме, a именно - изпълнението на нашия план", каза Кьорнер в интервю за Bloomberg. 

Саудитската национална банка (Saudi National Bank), която е 37% собственост на държавния инвестиционен фонд на кралството, стана най-големият акционер на Credit Suisse в края на миналата година, след като придоби 9,9% дял в швейцарския кредитор за 1,4 млрд. франка. За няколко месеца делът е загубил повече от 500 млн. франка от стойността си. 

Ал-Худайри постоянно заявява, че неговата банка не желае да увеличава дела си над сегашното ниво. През октомври той каза, че „харесва" новото ръководство на Credit Suisse и решимостта му да изпълни плана за преструктуриране, но за момента допълнителен капитал е „изключен". В сряда той посочи, че увеличаването на дела ще доведе до допълнителни регулаторни пречки. 

„Ако надхвърлим 10%, ще влязат в сила всички нови правила, независимо дали става въпрос за нашия регулатор, швейцарския или европейския регулатор", каза той. „Ние не сме склонни да влизаме в нов регулаторен режим. Мога да посоча още пет или шест причини, но една от тях е, че има стъклен таван и ние няма да се занимаваме с надхвърлянето му“, допълни ал-Худайри. 

Той също така заяви, че неговата банка не се интересува от придобиване на дял в CS First Boston, инвестиционната банка, която Credit Suisse отделя. 

Въпреки че Кьорнер цитира ключови показатели, които показват финансовата стабилност на банката, опасенията за нейното бъдеще продължават. Нивото на CDS е около 9 пъти по-високо от това на Deutsche Bank и 18 пъти по-високо от това на UBS Group AG. Кривата на CDS също така е силно обърната, което означава, че защитата срещу незабавен фалит на банката струва по-скъпо, отколкото срещу фалит в по-далечна перспектива.

В изказване по-рано в сряда председателят на банката Аксел Леман отхвърли всякакво предположение, че банката ще се нуждае от държавна помощ, като заяви, че това „не е тема" за банката, която се опитва да възстанови доверието на клиентите, инвеститорите и регулаторите след поредица от грешни стъпки.

*Информацията е актуална към 12:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още