IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse откри „съществени слабости" във вътрешния контрол 

Слабите резултати на банката се отразяват негативно и на заплащането на мениджърския екип 

13:48 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Голямата швейцарска банка Credit Suisse е установила „съществени слабости" във финансовата си отчетност за 2021 и 2022 финансова година и е започнала работа по подобряването ѝ. През тези две години „вътрешният контрол на групата върху финансовото отчитане не е бил адекватен", заяви Credit Suisse в годишния си доклад, публикуван във вторник. „Съответно, ръководството също така заключи, че нашите контроли и процедури за оповестяване не са били адекватни".

Банката беше принудена да отложи публикуването на годишния си отчет миналата седмица след запитвания в последния момент от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC). Установените съществени слабости са свързани с невъзможността да се установят и поддържат ефективни оценки на счетоводния риск, заяви банката. Комисията за ценни книжа и борси е установила тези пропуски, след като в отчета за паричните потоци през 2019 и 2020 г. са се появили грешки, предава Ройтерс. 

Одиторът на Credit Suisse, одиторската компания PricewaterhouseCoopers, сега също реагира на намесата на SEC. Тя издаде т.нар. неблагоприятно становище за ефективността на вътрешния контрол върху финансовото отчитане. Въпреки това PwC заверява отчета на голямата банка без резерви. 

По-строга позиция на регулаторните органи на САЩ

Според доклада установените пропуски във вътрешния контрол не са оказали влияние върху самите цифри. Въпреки това инвеститорите реагираха с несигурност: акциите на Credit Suisse се сринаха с почти пет процента. 

Този случай показва преди всичко по-строгата позиция на американските регулаторни органи спрямо Credit Suisse. PwC е одитор на банката от 2020 г. насам. През предходните години одиторите не бяха открили никакви недостатъци във финансовата отчетност на Credit Suisse.

Така или иначе финансовият резултат едва ли би могъл да бъде по-лош: със загуба от 7,3 млрд. франка през 2022 г. Credit Suisse отбеляза една от най-слабите години в 167-годишното си съществуване. Преди всичко разходите за преструктуриране и сривът на приходите в инвестиционното банкиране натежават върху резултата. Групата очаква значителна загуба преди облагане с данъци и през текущата година.

Настоящата криза в банката се отразява и на управленския екип. Изпълнителният съвет около главния изпълнителен директор Улрих Кьорнер няма да получи бонус тази година, става ясно от публикувания във вторник годишен отчет. По този начин Кьорнер, който беше повишен на поста главен изпълнителен директор в края на юли, е получил за миналата година 2,5 млн. швейцарски франка. Неговият предшественик Томас Готщайн е прибрал обща заплата от 3,75 млн. франка след намаляване на бонусите за 2021 г.

Заплатите се понижават и за останалата част от мениджърския екип: 18-те членове на изпълнителния съвет ще получат общо 32,2 млн. франка за 2022 г. През предходната година фиксираните заплати и бонусите на висшия мениджмънт все пак възлизаха на 38,1 млн. франка.

Клиентите на Credit Suisse изтеглят средства

Председателят на Съвета на директорите Аксел Леман също се отказва от част от възнаграждението си. На Леман е определено възнаграждение в размер на три милиона швейцарски франка за периода от април 2022 г. до април 2023 г. На общото събрание на банката ще бъде предложено по-ниско общо възнаграждение за следващия мандат. Банката планира да увеличи капиталовия компонент на възнаграждението на председателя от 33 на 50%. 

По този начин следва да се увеличат финансовите стимули при успешен обрат. Акциите на Credit Suisse се търгуват близо до най-ниската си стойност за всички времена, като в момента са на стойност 2,17 франка за акция. Банката продължава да се бори с отлива на клиентски средства. Въпреки че те са се стабилизирали на много по-ниско ниво, към момента на публикуване на годишния отчет обаче все още не са обърнали посоката. 

През четвъртото тримесечие на миналата година банката е регистрирала нетни изходящи потоци на нови парични средства в размер на почти 110 млрд. евро, по-голямата част от които между края на октомври и края на ноември. През цялата изминала стопанска година клиентите са изтеглили активи на стойност около 123 млрд. швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още