IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Одобряването на биткойн спот ETF в САЩ няма да промени радикално нещата

Спот биткойн ETF-и съществуват извън САЩ, в Канада и Европа, но не успяха да привлекат голям инвеститорски интерес, се посочва в доклад на банката

20:40 | 07.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Одобряването на биткойн спот борсово търгуван фонд (ETF) от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) няма да промени радикално нещата за криптопазарите по редица причини. Това посочват от JPMorgan в доклад, публикуван в четвъртък и цитиран от CoinDesk.

Регулаторът тепърва предстои да даде евентуалното си одобрение за такъв ETF в САЩ – въпреки че вече има подадени документи от редица компании – и налице е оптимизъм, че това все пак ще стане, тъй като предишни възражения на комисията са адресирани в новите заявления, посочват от JPMorgan.

„Спот биткойн ETF-и съществуват извън САЩ, в Канада и Европа, но не успяха да привлекат голям инвеститорски интерес“, посочват анализаторите.

Подразделение на BlackRock подаде документи миналия месец за пускане на спот биткойн ETF, което накара и други мениджъри на активи като Invesco и Wisdom Tree да пуснат свои или да подновят искания.

„Биткойн фондовете като цяло, включително и фючърсите, базирани на физически гарантирани фондове, привлякоха малък инвеститорски интерес от второто тримесечие на 2021 г. насам, като също така не можаха да се възползват от инвеститорския отлив от ETF-ите на златото през последната година“, се казва в доклада.

Подкрепените физически биткойн ETF-и предлагат известни предимства пред базираните на фючърси, но те са по-скоро малки, се казва още. Спот ETF-ите предлагат по-директен и сигурен начин за получаване на експозиция към биткойна, премахвайки някои усложнения около директното попечителство на монетите и трансфера на биткойни и основните рискове, свързани с базираните на фючърси продукти.

„Спот ETF-ите е по-вероятно да отразят в реално време снабдяването и търсенето, отколкото базираните на фючърси ETF-и и тяхното одобрение в САЩ ще донесе повече ликвидност и ще увеличи прозрачността на цените на спот пазара на биткойни“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още