IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Близкият изток преживява златна ера

Налице е скок при сделките и възможностите на капиталовите пазари в различни страни през последните няколко тримесечия, коментира шефът на банката за Европа

12:12 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Висвас Рагаван. Снимка: Bloomberg LP
Висвас Рагаван. Снимка: Bloomberg LP

Близкият изток се радва на „златна ера“, докато международното напрежение води пари и талант в региона. Това смята шефът на JPMorgan Chase & Co. за Европа Висвас Рагаван.

В интервю за Bloomberg Television Рагаван заяви, че налице е скок при сделките и възможностите на капиталовите пазари в различни страни през последните няколко тримесечия.

Според него страни като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Катар са много добре позиционирани за привличане на мениджъри на активи и хедж фондове, както и за това техните собствени икономики да станат мейнстрийм. „Това е златна ера за компаниите от Близкия изток и като цяло за Близкия изток“, посочи той.

Миналия месец саудитският фондов пазар отчете вълна от листвания – признак за подновен интерес след затишието от началото на годината. Усилията на правителствата в региона да се диверсифицира икономиката отвъд петрола също стимулират финансовата индустрия.

Рагаван, главен изпълнителен директор на JPMorgan за Европа, Близкия изток и Африка, заяви, че световните прогнози за инвестиционното банкиране показват някои признаци на възстановяване, най-вече при технологиите, въпреки че притокът „няма да е потоп“. Общата сума от банкови такси в индустрията тази година се очаква да е от „анемичните“ 65 млрд. долара спрямо обичайните за година около 80 млрд. долара, допълни още той.

Базираният в Лондон банкер заяви също, че британските реформи за отваряне на фондовия пазар „по отношение на увеличаване на неговата привлекателност със сигурност ще помогнат“. Що се отнася до предстоящите избори в страната догодина, Рагаван заяви, че неговата фирма ще работи с която и партия да дойде на власт.

„При взаимодействието с лейбъристите те изглеждат изключително приятелски настроени към бизнеса и смятам, че разбират важността на Лондонското сити за по-широката британска икономика“, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още