IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-сериозната дефлация от 14-години насам притисна Китай през декември

Цените продължават да се понижават, а централната банка обмисля нови мерки за овладяване на спада

11:18 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в Китай отбелязват най-дългата си поредица от понижения от 2009 г. насам, създавайки предпоставки за възникването на дефлационна спирала, за чието преодоляване може да е необходима по-сериозна държавна подкрепа. Двигателят на износа в страната също губи мощност, предава Bloomberg.

Потребителските цени са се понижили с 0,3% на годишна база през декември, в съответствие с очакванията на икономистите за трети пореден месец на спад. Цените на производител са спаднали с 2,7% през същия период, което се дължи главно на по-ниските цени на суровините и слабото търсене от страната и чужбина.

Междувременно китайският износ се е свил с 4,6% през цялата 2023 г. за първи път от 2016 г. насам. Това беше още един удар по основния стълб на растежа от миналото на втората по големина икономика в света. Данните за декември показват признаци на възстановяване благодарение на по-добрите резултати спрямо предходната година.

Потребителските и производствените цени в Китай са продължили да се понижават през декември. Графика: Bloomberg Потребителските и производствените цени в Китай са продължили да се понижават през декември. Графика: Bloomberg

„Китай трябва да действа смело, за да прекъсне дефлационния цикъл. В противен случай ще попадне в отрицателна ценова спирала“, заяви Реймънд Йънг, главен икономист в Australia & New Zealand Banking Group Ltd., добавяйки, че фирмите са понижили продажните си цени, а работниците мигранти са намалили исканията си за заплати, тъй като натискът върху цените остава упорит.

Йънг е сред икономистите, които прогнозират намаляване на лихвите с цел подкрепа на вътрешното търсене и доверието, което остана слабо през последната година. Повечето анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че Китайската централна банка ще намали в понеделник лихвата по едногодишните си заеми за първи път от август насам, а и ще инжектира повече средства във финансовата система, за да отговори на нуждите от финансиране.

Устойчивата дефлация в страната понижава стойността на китайския износ и го прави по-евтин за чуждестранните потребители. През октомври индексът на експортните цени удари 18-годишно дъно и беше съвсем леко по-висок от нивото си през ноември.

Данните, публикувани в петък, не оказаха голямо влияние на пазарите, тъй като много инвеститори вече бяха заложили, че има вероятност основният лихвен процент до бъде понижен още следващата седмица.

Темпът на спад при цените през декември обаче не е бил толкова сериозен, колкото през предходния месец. Храните са поевтинели с 3,7%, в сравнение с 4,2% през ноември. Базисната инфлация, която премахва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, е останала на ниво от 0,6% през декември, без промяна от предходния месец.

Въпреки това продължителният период на отрицателни ценови изменения, резултат от трайния спад при имотите, ниското потребителско доверие и слабия износ, поражда опасения за икономиката. Падащите цени водят до по-ниски корпоративни приходи, което потенциално засяга заплатите и печалбите на компаниите. Дефлацията може също така да засили дълговата тежест и да накара потребителите да отложат някои покупки.

Дефлаторът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, измерващ промените в цените на всички стоки и услуги в икономиката, е спаднал както през второто, така и през третото тримесечие, сочат оценки на Bloomberg, базирани на официални данни. Това беше първият път, в който измерителят се понижава за две последователни тримесечия от 2015 г. насам.

„Данните всъщност не облекчават опасенията за дефлация в Китай“, коментира Мишел Лам, икономист в Societe Generale SA, разглеждайки декемврийския доклад. Тя посочи, че цените на жилищата също се понижават, създавайки риск от по-слаби домакински разходи.

„Предвид това, шансът за намаляване на основния лихвен процент още следващата седмица става все по-голям, въпреки че това може да не помогне особено за засилването на търсенето, а да облекчи натиска на дълговото финансиране", каза тя.

Заедно с големите очаквания за понижение на лихвите, представители на централната банка сигнализираха, че може да има и други облекчения. Един от централните банкери по-рано тази седмица сигнализира, че регулаторът е обмислял намаляването на размера на минималните резерви на банките. Това може да увеличи капацитета за отпускане на заеми и да подкрепи кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още