IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният PMI индекс за услугите в Китай задмина официалните данни

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите на Caixin е нараснал до 52,9 пункта

11:44 | 04.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Активността в сферата на услугите в Китай се е разраснала с най-бързите темпове от пет месеца насам благодарение на сериозен ръст на новите бизнеси, показа проучване в частния сектор в четвъртък, което отчита, че степента на оптимизъм в сектора достига тримесечен връх, пише Ройтерс.

Данните, предлагащи моментна картина на бизнес нагласите, контрастират с официално проучване от неделя, което показа, че подиндексът, измерващ активността в сектора на услугите се е свил за пореден път в края на 2023 г., засилвайки нуждата от стимули и през новата година.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите на Caixin/S&P се е повишил до 52,9 пункта през декември от 51,5 пункта през ноември, оставайки над границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада.

Подкрепени от стабилния нов бизнес, разрастващ се с най-бързия темп от май насам, фирмите смятат, че подобрението се дължи на нарастващия брой клиенти и потребителски разходи.

„Общият брой на клиентите се е повишил леко през декември в сравнение с ноември“, коментира собственик на ресторант на име Дзин, базиран в Ханджоу, град в източната провинция Джъдзян.

„Въпреки това бизнесът през 2023 г. се представи по-слабо, отколкото през 2022 г., заради макроикономическата тенденция“, смята Дзин.

Търсенето на китайски услуги от чужбина също се е увеличило миналия месец. Около 214 хил. туристи от Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Малайзия са влезли в Китай през декември, след като безвизовата политика влезе в сила, което е с 28,5% повече от посетителите през ноември, според Националната имиграционна администрация.

По-добрите условия на търсене накараха фирмите да увеличат персонала си, за да могат да отговорят на нарастващите бизнес изисквания. Подиндексът, измерващ заетостта, се връща към растеж през декември след свиването си през ноември.

Компаниите в сектора на услугите остават оптимистично настроени за бизнес активността си през 2024 г., като нивото на положителни нагласи се е повишило до тримесечен връх, макар че все още остава под средното.

Заедно с по-добрия от очакваното резултат на PMI индекса на Caixin за фабричното производство, съставният PMI индекс на Caixin/S&P е нараснал до 52,6 пункта през декември от 51,6 през ноември, записвайки връх от май насам.

Оживлението в сектора на услугите продължава и през новата година, тъй като данните за пътуванията отчитат ръст в броя на местните посетители по време на почивните дни около Нова година от събота до понеделник.

Въпреки това проучването за индекса на мениджърите по поръчките, проведено от Националното статистическо бюро (NBS) показва, че втората по големина икономика в света все още е под натиск, тъй като силният някога сектор на имотите не успява да покаже сериозни признаци на възстановяване, докато потребителите затягат коланите си, а фабриките понижават продажните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още