IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За разлика от държавните данни, частните сочат засилване на фабричната активност в Китай

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) във фабричния сектор на Caixin се е повишил до 50,8 пункта

11:52 | 02.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричната активност в Китай се е разширила през декември, показват данните от частно проучване, публикувано във вторник, противно на официалните данни, които показаха, че производителите в страната са останали затруднени през последния месец на 2023 г, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) във фабричния сектор на Caixin се е повишил до 50,8 пункта миналия месец от 50,7 пункта през ноември, отбелязвайки най-добрия си резултат от август насам. Индексът остана по-висок и от оценката на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Границата от 50 пункта разделя растежа от спада.

Фабричната активност в Китай надминава очакванията през декември. Графика: Caixin/Bloomberg Фабричната активност в Китай надминава очакванията през декември. Графика: Caixin/Bloomberg

Данните контрастират на официалните такива, публикувани през уикенда, които показаха, че производствената активност се е свила през декември до най-ниското си ниво от шест месеца. Двете проучвания са с различен обем на извадката, обхващат различни географски местоположения и видове бизнес, а резултатите от проучването на Caixin като цяло надвишаваха официалните през миналата година.

„Мисля, че това все още показва, че възстановяването на фабричния сектор е нестабилнf“, коментира Мишел Лам, икономист в Societe Generale SA, визирайки частното проучване. По-добрите резултати на Caixin може да подсказват, че малките и средните предприятия се справят „малко по-добре“ от компаниите, включени в официалното проучване, добави тя.

PMI проучванията предлагат най-ранната индикация за темпа на икономическия растеж всеки месец. Възстановяването на страната от пандемията беше неравномерно през изминалата година, тъй като кризата на имотния пазар помрачи настроенията. Засиленото геополитическо напрежение също е предизвикателство.

В своето годишно новогодишно обръщение президентът Си Дзинпин обеща да засили растежа и да открие повече работни места..

Си похвали „производствената мощ“ на Китай по време на обръщението си, посочвайки редица местни проекти, сред които са и космическите програми на нацията, и електрическите автомобили.

Китайските фабрики са затруднени на фона на слабото търсене и малките печалби, посочиха официалните данни. Инвестициите на производителите обаче са останали стабилни, тъй като Пекин отделя ресурси и прокарва благоприятни политики, за да подкрепи модерното производство и съвременните технологии.

Производителите отчитат ръст на производството и новите поръчки миналия месец, става ясно от изявление, публикувано от Caixin и S&P Global във вторник, придружаващо последното проучване. Въпреки това нагласите на бизнеса за следващата година остават слаби. Проучването показва, че равнището на заетост намалява за четвърти пореден месец, отразявайки предпазливия подход на компаниите в наемането на персонал. Дефлационният натиск в страната също се е запазил.

Пекин увеличи стимулите през последните месеци на 2023 г. в опит да гарантира постигането на официалната цел за растежа през годината от около 5%. Очаква се властите да поставят тазгодишната цел на подобно ниво. Това може да изисква повече подкрепа от страна на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още