IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка с нова подкрепа за банките, ориентирани към политиката

Това е поредната инжекция на регулатора, която цели да стимулира икономическия растеж и имотния пазар

08:17 | 04.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка е инжектирала 50 млрд. долара в банки, ориентирани към политиката, миналия месец, което предполага, че тя може да увеличи финансирането на жилищни и инфраструктурни проекти, за да подкрепи икономиката, пише Bloomberg.

Неусвоените средства по обещаната програма за осигуряване на допълнителни заеми на банки (PSL), ориентирани към политиката, са нараснали до 3,25 трлн. юана (456 млрд. долара) в края на декември от 2,9 трлн. юана месец по-рано, става ясно от изявление на централната банка от вторник. Нетната инжекция от 350 милиарда юана беше причината за най-силния ръст на средствата по програмата от ноември 2022 г. насам.

Програмата PSL се разглежда като важен инструмент в арсенала на Пекин, който правителството може да използва за подкрепа на имотния пазар и чрез който да засили растежа през тази година. Пазарите очакваха централната банка да използва тези средства, за да стимулира строителството на общински жилища в опит да облекчи многогодишния спад при имотите, който удари потребителското доверие.

Bloomberg News съобщи през ноември, че властите планират да осигурят 1 трлн. юана евтино финансиране от централната банка поетапно, за да подкрепят програми, насочени към достъпни жилища и обновяването на градски селища. Те обмисляха да използват програмата PSL или специални заеми за целта.

„Програмата PSL е най-прекият и ефективен начин за предоставянето на средства към икономиката“, заяви Син Джаопен, старши стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Ще бъде значително за икономиката, ако нейният размер може да се разшири“ от отчетените 1 трилион юана, каза той.

Използването на програмата за осигуряване на допълнителни заеми може да замени някои други стимули според стратега. Той смята, че има „много малък“ шанс централната банка да намали задължителните минимални резерви на банките през първото тримесечие заради големите инжекции чрез програмата  и едногодишните заеми.

Той също така прогнозира бюджетен дефицит от едва 3% през тази година и по-нисък от очакваните от пазара над 3,5%. Средствата от програмата могат да се разглеждат като „квазифискални“ разходи извън официалния бюджет, добави Син.

Програмата е с противоречиво минало. За последен път е използвана интензивно между 2014 г. и 2019 г. за реновирането на бедняшки квартали, помагайки за овладяването на спада при имотите, като в същото време е надула балона с цените на жилищата.

Програмата отново беше използвана за кратко в края на 2022 г., за да помогне на ориентираните към политиката банки като Китайската банка за развитие да осигурят финансиране за инфраструктурни проекти, които възлизат на 740 млрд. юана и стимулират още повече инвестиции. Централната банка предостави около 500 млрд. юана заеми чрез PSL през последните три месеца на 2022 г.

Китайската банка за развитие, една от банките в страната, които се ръководят повече от правителствените приоритети, отколкото от печалбата, отпусна проектно финансиране за жилищно строителство на достъпни цени в югоизточната провинция Фудзиен миналия месец. Кредиторът е отпуснал заем от 10 милиона юана, за да подпомогне изграждането на проект със 700 жилища, съобщават от местни медии .

Лихвата по заемите по PSL е била на ниво 2,4% в края на септември, оставайки по-ниска от тази по едногодишните заеми и референтния лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още