IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка готви нов план за преодоляване на дефлационните рискове

Регулаторът ще се постарае да засили потребителското доверие и търсенето

23:09 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка обеща да подобри текущата си парична политика и да стимулира ръста на цените, които миналия месец продължиха да се понижават с най-бързия си дефлационен темп от три години насам.

Китайската централна банка заяви, че ще прилага подходяща политика, която да бъде целенасочена и ефективна, и ще повиши цените, стана ясно от изявлението на регулатора преди ден след тримесечното заседание на комисията, определяща парична политика на банката, цитирано от Bloomberg.

Централната банка заяви, че ще „насърчи възстановяването на цените от текущите им ниски нива и ще се опита да ги задържи на разумни такива“. Освен това тя се стреми да „засили вътрешното търсене, да повиши доверието и да помогне за поддържането на благоприятен икономически цикъл“.

Тези обещания припомнят поетите през третото тримесечие ангажименти след редовно заседание на комисията. Коментарите последваха данните, които показаха, че потребителските цени в Китай са се понижили през ноември, а производствените такива са продължили да спадат, затруднявайки още повече икономическото възстановяване на страната.

„Основното предизвикателство за китайската икономика през 2024 г. може да се окаже това дали политиките ще са достатъчни, за да ограничат дефлационните рискове“, написа Томи Сие, ръководител на отдел за изследване в Oversea-Chinese Banking, в бележка от петък.

„Ако рисковете от дефлация останат по-дълго от очакваното и през 2024 г., Китай може да прибегне до по-агресивни мерки, като понижение на основните лихви в страната или възобновяване на програмата за отпускане на повече кредити с цел разширяване на баланса на централната банка и стимулиране на търсенето като цяло", добави той.

За разлика от мащабните мерки за разхлабване, които са от полза за цялата икономика - като намаляването на лихвите или на размера на минималните парични резерви за банките - структурните инструменти насочват кредирането към по-конкретни области. Китайската централна банка отдава все по-голямо значение на тези инструменти през последните години, тъй като се стреми да ограничи зависимостта на растежа от дълга.

През последните месеци централната банка засили ликвидните инжекции, с които помага на банките да изкупят държавните облигации, емитирани в полза на инфраструктурните разходи. Тази тенденция вероятно ще се запази, тъй като централната банка потвърди, че ще поддържа ликвидността на разумни нива.

Тази подкрепа ще допринесе за "разсейването на пазарните очаквания за допълнителна корекция на изискванията за задължителните резерви", твърдят анализатори на Sinolink.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още