IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозите на Китайската централна банка: Слаб кредитен растеж и по-ниски лихви

От регулатора призоваха анализаторите да разгледат нещата отвъд обема на новите заеми

14:12 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка прогнозира, че отпускането на кредити в страната ще се забави, като същевременно обеща, че ще окаже натиск върху банките да намалят реалните си лихви по заемите на фона на опасенията, че слабото търсене на кредити е намалило ефекта от паричното разхлабване, пише Bloomberg.

Китайската централна банка обърна внимание на променящата се структура на кредитирането и покани анализаторите да разгледат нещата отвъд обема на новите заеми чрез доклада си за паричната политика през третото тримесечие, публикуван в понеделник. Новите заеми бързо се насочват към стратегически сектори като технологичния и производствения, докато заемите за имоти и платформите за финансиране на местните власти се забавят, твърдят от регулатора.

„Ръстът на кредитирането може да се забави“, коментираха икономисти от Zheshang Securities, включително Ли Чао, в доклад от вторник. „Китай поддържаше над 10% темп на кредитен растеж през последните няколко години, а сега има вероятност той да спадне под 10%.“

Тази прогноза е в синхрон с насоките на централната банка кредиторите да ограничат размера на новите заеми, които отпускат в началото на 2024 г., и да прехвърлят една част по-нататък през годината. Банката изтъкна, че приоритетите се изместват към подобряване на ефективността и структурата на заемите от това просто да се стимулира кредитният растеж.

Общото финансиране не успява да се засили тази година, като ръстът се движи около дъното от близо 9% на годишна база. Търсенето на заеми е потиснато и от продължаващата криза на имотния пазар, както и от усилията на Пекин да изчисти т.нар. скрит дълг между общините– включително като замени част от него с държавни облигации .

Китайската централна банка също обеща да регулира лихвите по депозитите, за да се адаптират според пазарните условия, като обеща да намали реалните лихви по кредитите. Китайските банки се сблъскаха със свиващи се маржове на печалба, притеснявайки се да намалят лихвите по кредитите си, освен ако не успеят да намалят лихвите по депозитите.

Това засилва вероятността и двата типа лихви – по кредитите и депозитите, да бъдат намалени едновременно, пишат анализатори на China International Capital Corp Ltd., сред които и Жу Пен, в доклад от вторник. Икономистите очакват централната банка да изчака до началото на следващата година, за да понижи лихвите си след две намаления тази година, показва скорошно проучване на Bloomberg.

Това ще помогне за понижаването на разходите по заемите, коригирани спрямо инфлацията, тъй като икономистите твърдят, че дълговото бреме на икономиката остава голямо заради дефлацията. През последните месеци втората по големина икономика в света е изправена пред задълбочаващ се дефлационен натиск, в рязък контраст с голяма част от развитите страни.

През октомври цените отново се понижиха, а слабият пазар на труда засилва икономическите предизвикателства. Централната банка обаче намали лихвите си само с 25 базисни пункта тази година, което предизвиква опасения, че коригираните спрямо инфлацията разходи по заемите остават високи.

Китайската централна банка отхвърли опасенията за дефлация в своя доклад. Според нея има шанс цените отново да се повишат и очаква показателите за инфлацията ще се върнат към нормалните си нива, след като се задържат на ниски такива в близкото бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още