IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изместеният фокус на Китайската централна банка – от лихвени понижения към кредитна стабилност

Китай вече търси други начини да подкрепи финансовата си система

13:17 | 20.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай може би е приключил с лихвените понижения засега, тъй като централните банкери се насочват към други средства за подкрепа на икономиката и стабилизиране на кредитния растеж през новата година, пише Bloomberg.

Частните кредитори в страната запазиха основните си лихви по заемите, включително петгодишния основен лихвен процент, използван като референтен за ипотечните кредити, непроменени в понеделник. Това до голяма степен беше в синхрон с очакванията, след като Китайската централна банка не промени своята основна лихва, известна като средносрочно кредитно улеснение (MLF), миналата седмица. Лихвените проценти по кредитите се определят спрямо него, но не винаги, проследяват измененията му.

Централните банкери и кредиторите намалиха лихвите си няколко пъти през тази година, за да подкрепят икономическото възстановяване, въпреки че пространството им за действие беше ограничено от натиска върху юана и изтичането на капитали, наред със свиващите се маржовете на печалба на банките. Ръстът при срочните депозити също създаде по-високи разходи за кредиторите. Това означава, че Китай вече търси други начини за повишаване на ликвидността и подкрепа на кредитирането.

„Няма много опции за допълнително понижение на основния лихвен процент“ заради предишните намаления на лихвите по ипотечните и други заеми, твърди Брус Пан, главен икономист за Голям Китай в Jones Lang LaSalle Inc. „Координирането на темповете на отпускане на кредити и засилването на кредитната подкрепа за определени целеви сектори е по-добър начин за засилване на вътрешното търсене и повишаване на доверието", коментира той.

Тази промяна във фокуса стана ясна миналия петък, когато Китайската централна банка и други финансови регулатори казаха на най-големите кредитори и мениджъри на активи в страната да посрещнат всички „основателни“ нужди от финансиране на фирмите за недвижими имоти. Те заявиха, че банките трябва да регулират кредитния растеж от сега до началото на следващата година, като добавиха, че стабилното разрастване на кредитирането може да стимулира икономиката.

Тази среща сигнализира за „по-плавен темп на кредитна подкрепа“, твърди Пан. Растежът на кредитите обикновено е по-бавен през последните месеци на годината, а след това се стараят да постигнат целите си за кредитиране през първото тримесечие. Тази година кредитният растеж е бил най-силен през първите три месеца заради отварянето след пандемията, но оттогава търсенето на заеми е слабо.

Отделно от това централната банка на страната не промени референтните си лихви като основната лихва по едногодишните заеми остана на ниво от 3,45%, в съответствие с очакванията на 17 от 18 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Тази по петгодишните кредити също се запази на равнище от 4,2%, съвпадайки с прогнозите на 15 от 16 икономисти.

Китайските власти настояват за по-стабилен кредитен растеж. Графика: Bloomberg Китайските власти настояват за по-стабилен кредитен растеж. Графика: Bloomberg

Наред с насърчаването на кредиторите да поддържат ръста на заемите стабилен през останалата част от годината, Китайската централна банка предприе други мерки за подкрепа на икономиката, без да намалява лихвите. След като запази лихвения процент по едногодишните кредити непроменен миналата седмица, тя наля най-много средства във финансовата система от края на 2016 г. чрез тези заеми. Това имаше за цел да отговори на нуждите от ликвидност, предизвикани от решението на Пекин да подкрепи икономиката чрез необичайна продажба на държавни облигации.

„Количествените мерки, като инжектирането на ликвидност в системата, все още са предпочитани пред директните намаления на лихвените проценти за стимулиране на икономическата активност“, смята Франсис Чун, лихвен стратег в Oversea-Chinese Banking Corp.

Огромната парична инжекция предизвика дискусия дали централната банка все пак ще намали изискванията за задължителните резерви за банките, определящи размера на парите, които кредиторите трябва да държат в резерв, преди края на годината. Икономисти на Citigroup Inc., заявиха, че ходът на централната банка от миналата седмица може да означава, че свиването на нормите за резервите се отлага за 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още