IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка инжектира нова ликвидност в банковата си система

Подкрепата цели и да предотврати допълнителното отслабване на юана срещу щатския долар

11:37 | 16.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка увеличи ликвидната подкрепа за банковата система, като разсрочи своите средносрочни заеми, без да променя лихвата, заради опасения за по-рязко отслабване на юана, съобщава Ройтерс.

Китайската централна банка е изправена пред предизвикателството да поддържа достатъчно ликвидност, за да подпомогне затруднената си икономика, като същевременно се опитва да стабилизира юана на фона на очакванията за „по-високи лихви за по-дълго време“ в САЩ.

От регулатора казаха в изявление, че са извършили трансакции по средносрочното кредитно улеснение (MLF) на стойност 789 млрд. юана (107,96 млрд. долара), за да поддържат достатъчно ликвидност в банковата система.

С настъпването на падежа на средносочни кредити на стойност 500 млрд. юана, Китайската централна банка влива 289 млрд. юана нова ликвидност в банковата система, най-голямата подобна „нетна инжекция“ от близо три години насам.

Същевременно регулаторът запази лихвата по едногодишните заеми на ниво от 2,50%, както сочеха и прогнозите в проучване на Ройтерс от миналата седмица.

Действията на банката от понеделник доказват, че „Китайската централна банка се стреми да осигури достатъчно ликвидност, за да облекчи напрежението на пазара", заяви Стоун Джоу от UOB China.

Този месец редица китайски местни власти, включително Ляонин и Чунцин, бързат да емитират специални рефинансиращи облигации, за да изплатят просрочените си задължения, тъй като Пекин се старае да намали нарастващите дългови рискове, които продължават да тревожат инвеститорите.

Освен това събирането на данъци от правителството през октомври вероятно също ще предизвика ликвиден стрес, смятат анализатори.

Китайската централна банка понижи лихвата по средносрочното кредитно улеснение, която е ориентир за референтните лихвени проценти по заемите в Китай, два пъти тази година, за да свие разходите по заеми в икономиката, засегната от слабо потребление и задълбочаваща се имотна криза.

Допълнителното разхлабване на паричната политика обаче може да разшири разликата в доходността по облигациите на Китай и тези на Съединените щати, оказвайки допълнителен натиск върху юана, който е загубил близо 5,5% от стойността си спрямо долара тази година.

Син Джаопен, старши стратег за Китай в ANZ, заяви, че решението на Китайската централна банка от понеделник да не намалява лихвите не изключва възможността за понижение с 5 базисни пункта на референтната лихва по едногодишните заеми в петък.

"Смятаме, че Китайската централна банка ще запази темпа си на разхлабване на паричната политика, като понижава по една лихва месечно.“

Луиз Лу, водещ икономист в Oxford Economics, също очаква паричната политика на Китай да остане „гълъбова“ в краткосрочен план.

Компанията за икономически консултации прогнозира, че централната банка на Китай ще предприеме нова поредица от понижения на лихвите с 10 базисни пункта през четвъртото тримесечие, както и още едно намаление на нормата на задължителните резерви с 25 базисни пункта през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Алехандро
преди 6 месеца
Китайските другари я закъсаха яко, не допускат финансови анализатори от международни институции до базата данни с финансови и икономически показатели, да не говорим какво се случва в строителната сфера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още