IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка запази основните си лихви на фона на стабилизираща се икономика

Анализаторите смятат, че лихвите могат да бъдат понижени още следващия месец

14:45 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка запази основните си лихви непроменени на срещата си в сряда, както се и очакваше, тъй като новите признаци за стабилизиране на икономиката и отслабването на юана намалиха необходимостта от незабавно разхлабване на паричната политика, съобщава Ройтерс.

Последните икономически данни показаха, че втората по големина икономика в света най-накрая се стабилизира след рязкото забавяне на растежа, а поевтиняването на юана намали нуждата от рязко понижаване на лихвите от страна на централните банкери, с цел да се стимулира растежът.

По-рано през деня централната банка запази основната лихва по едногодишните заеми на ниво от 3,45%, а тази по петгодишните кредити също остана на равнището си от 4,20%.

По-голямата част от новите и още неизплатени кредити в Китай се отпускат на базата на едногодишен лихвен процент, докато петгодишният лихвен процент оказва влияние върху ипотечните кредити.

Всички участници в проучване на Ройтерс сред 29 пазарни анализатори и търговци прогнозираха, че лихвата по едногодишните заеми ще остане на същото равнище, като преобладаващата част от тях очакваха, че и петгодишният лихвен процент няма да се промени.

Увеличаващите се разлики в доходността по държавните ценни книжа на Китай с тези на други големи икономики, особено на САЩ, и колебливият икономически растеж в Китай оказаха натиск върху китайския юан, който е поевтинял с над 5% спрямо долара тази година, което подтикна властите да положат повече усилия, за да овладеят слабостта на валутата.

Трябва да се обърне по-голямо внимание на обменния курс на юана спрямо кошница от валути, заяви Джоу Лан, представител на Китайската централна банка, на пресконференция в сряда.

„Разгръщането на паричната политика запазва стабилния си темп и все още има шансове основните лихви да бъдат понижени следващия месец. Нетният лихвен марж не е пречка за намаляването на лихвите, тъй като банките намалиха лихвите по депозитите си“, коментира Син Джаопен, старши стратег за Китай в ANZ.

Син добави, че икономическите резултати ще продължат да се подобряват през четвъртото тримесечие и че ефектът на ниската база ще гарантира растеж над 5%.

„Въздействието на политиката ще продължи да се усеща и през следващите няколко тримесечия. Ревизирахме нашата прогноза за БВП за 2023 г. и 2024 г. във възходяща посока до 5,1% и 4,2%“, заяви стратегът.

Китайската централна банка миналата седмица намали размера на средствата, които банките трябва да държат в резерв за втори път тази година, за да стимулира ликвидността и да подкрепи икономическото възстановяване.

Въпреки че лихвите останаха на същото равнище, някои наблюдатели на пазара заявиха, че приетите наскоро мерки за облекчаване на имотния сектор сочат, че е възможно понижаване на петгодишния лихвен процент и въвеждане на повече мерки за подкрепа.

„В перспектива очакваме обемът на продажбите на имоти да се стабилизира постепенно, като остане на ниски нива през следващите месеци, а инвестициите в инфраструктура да нарастват със стабилен, но по-бавен темп на висока база“, коментира Уан Тао, главен икономист за Китай в UBS.

„Поддържаме нашата прогноза за растеж от 4,8% на реалния брутен вътрешен продукт за цялата 2023 г. Развитието на кризата в имотния сектор, мащабът и темпът на разхлабване на политиките все още остават най-неясните фактори за бъдещата динамика на растежа.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още