IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика изпраща нов сигнал за стабилизиране през август

Ръстът на индустриалното производство и продажбите на дребно се е ускорил миналия месец спрямо година по-рано, надминавайки значително очакванията

09:00 | 15.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайската икономика набира инерция през август на фона на подкрепата от летните пътувания и стимулите, дали тласък на потребителските разходи и фабричното производство. Всичко това носи признаци на икономическо стабилизиране, показват актуални данни, цитирани от Bloomberg.

Ръстът на индустриалното производство и продажбите на дребно се е ускорил миналия месец спрямо година по-рано, надминавайки значително очакванията, докато темпът на градска безработица се е забавил леко. Подобрението е факт, след като през последните седмици правителството засили мерките в подкрепа на растежа.

Преди да излязат данните в петък, Китайската народна банка намали размера на средствата, които кредиторите трябва да държат в резерв за втори път тази година и инжектира нетни 191 млрд. юана (26,2 млрд. долара) във финансовата система чрез средносрочен кредитен инструмент на междубанковия пазар.

Китайското индустриално производство е нараснало с 4,5% през август спрямо година по-рано от 3,7% през юли, като прогнозите бяха за темп от порядъка на 3,9%.

В същото време продажбите на дребно, измерител на потреблението, също са се ускорили по-бързо от очакваното с 4,6% през миналия месец, подкрепени от летните пътувания. Това е и най-бързият им темп от май, съобщава Ройтерс. За сравнение увеличението бе от 2,5% през юли, а очакванията бяха за 3% ръст.

Данните за индустриалното производство и продажбите на дребно. Графика: Bloomberg LP Данните за индустриалното производство и продажбите на дребно. Графика: Bloomberg LP

Инвестициите във фиксирани активи пък са се увеличили с 3,2% през първите осем месеца на годината спрямо същия период на предходната. Това обаче е малко под очакванията за 3,3% и под 3,4% за периода януари-юли.

„Може би пикът на песимизма е зад гърба ни“, коментира Дин Шуан, главен икономист за Голям Китай и Северна Азия на Standard Chartered Plc. „Августовските данни сигнализират, че икономиката е малко вероятно да страда от трайно, дълбоко понижение занапред, въпреки че пак може да има известна волатилност в бъдеще – особено ако вземем предвид политическия фактор“, коментира той.

Оптимизмът нараства постепенно сред някои инвеститори, че усилията на Пекин за стимулиране на икономиката и финансовите пазари ще започнат да дават плодове след бруталните разпродажби от август, по време на които чуждестранните притежатели се разделиха с рекорден обем „оншорни“ китайски акции.

Въпреки положителните сигнали обаче още е рано – един-единствен месец не е достатъчен, за да потвърди трайна траектория на възстановяване. Има и други признаци че първоначалният скок на разходите започва да отслабва, а продължаващата криза в сектора на недвижимите имоти остава предизвикателство.

„Също така ние трябва да видим, че все още има много несигурности и нестабилност външно, и вътрешното търсене продължава да изглежда недостатъчно“, посочват националната статистическа служба с публикуването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още