IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай се бори с "мечите" залози срещу юана

За трейдърите става все по-скъпо да заемат китайската валута на задграничния пазар и да я продават срещу долара

14:02 | 13.09.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Валутните трейдъри, които се опитват да залагат срещу юана, се сблъскват с все по-силни препятствия от Китай.

Разходите на банките при заемането на юани една от друга в Хонконг се увеличават тази седмица, като процентът по тримесечните договори достигна петгодишен връх в сряда. Това означава, че за трейдърите става все по-скъпо да заемат китайската валута от задграничния пазар и да я продават срещу долара, пише Bloomberg.

Пекин увеличава усилията си да се бори с „мечите“ залози срещу юана след спада на валутата близо до рекордно дъно на международните пазари. Китайската народна банка отправи силно устно предупреждение срещу спекулации с китайската валута в понеделник и предприе и някои други мерки. Централните банкери в Китай от години са изключително бдителни за всякакви бързи спадове на юана, тъй като това може да предизвика порочен кръг от изтичане на капитали и дори по-рязко обезценяване.

Валутата на Китай е под натиск заради бавния растеж и разширяващото се разминаване на паричната политика на страната с тази на САЩ. Това намалява привлекателността на юана спрямо долара, носещ по-висока доходност.

От средата на август китайската централна банка подкрепя юана спрямо обменните курсове на търговските партньори на Китай с ежедневните си референтни нива за валутата, показват изчисления на Bloomberg. В сряда институцията заяви, че планира да издаде повече облигации, деноминирани в юани, отколкото падежират в Хонконг следващата седмица - силен сигнал, който също ще окаже натиск върху разходите по заемите, докато ликвидността вече е ограничена в периода до края на тримесечието.

„Виждаме, че властите увеличават усилията си за ограничаване на обезценяването на юана и ликвидността на международните пазари се затяга като част от инструментариума да се овладее слабостта на юана“, коментира Еди Чеун, старши стратег за нововъзникващи пазари в Credit Agricole CIB в Хонконг. „Не смятаме, че пазарите са твърде склонни да тестват властите“, допълва той.

Тримесечният междубанков лихвен процент на юана в Хонконг, известен като Hibor, се повиши до 4,23% в сряда, докато едномесечният бенчмарк се покачи до 4,79%. Овърнайт лихвеният процент се повиши над 5% за първи път от април 2022 г., с което се приближава към сравнимите разходи по заеми за щатския долар.

Въпреки че създаването на ликвидна криза е ефективен инструмент за притискане на „мечите“ залози срещу юана, той не е предпочитан поради високата репутационна цена, която носи. Той беше приложен за последно при търговската война между САЩ и Китай през 2018 г.

Подобна мярка не само влошава имиджа на китайската валута на международните пазари, но и вреди на ролята на Хонконг като азиатски финансов център, освободен от контрола на Китай.

Все пак най-драстичният метод на Китай – директната интервенция на централната банка чрез огромните официални валутни резерви, все още не е приложен. Малко анализатори очакват да се предприеме подобен ход.

Въпреки че отбранителните мерки на Пекин донякъде помогнаха за стабилизирането на юана, остава скептицизмът дали подобни инструменти могат всъщност да променят играта. За обрат на пазарите при двойката долар-юан е необходимо устойчиво икономическо възстановяване, а това е малко вероятно в близко бъдеще, посочва се в бележка на стратезите на Maybank.

Разочароващите икономически данни и сътресенията в сектора на недвижимите имоти в Китай подтикнаха централната банка на страната да намали лихвените проценти. Тъй като паричната политика там се различава от останалата част в света, валутата отслабва, както и доверието.

"Повишаването на конкурентоспособността на износа, като се позволи на юана да отслабне по-драстично в този момент, няма да донесе особени печалби, като се има предвид забавянето на глобалното търсене“, коментира Фиона Лим, старши валутен анализатор в Malayan Banking Berhad в Сингапур. Допълнителна слабост на китайската валута би „коствала повече по отношение на доверието, изтичането на капитал и финансовата стабилност“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още