IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка се присъедини към колегите си и не промени лихвите

Регулаторът инжектира най-много ликвидност в банковата система от създаването си

09:51 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската централна банка не промени основните си лихви в сряда, в съответствие с очакванията на пазара, след като миналата седмица регулаторът запази и лихвата по средносрочните заеми на текущото ѝ равнище, съобщава Ройтерс.

Въпреки това наблюдателите продължават да очакват допълнително разхлабване на паричната политика през новата година, с което Пекин да подкрепи забавящото се икономическо възстановяване, тъй като дефлационният натиск повишава реалните разходи по заемите.

Едногодишният основен лихвен процент (LPR) остана на ниво от 3,45%, а петгодишният такъв също се задържа на текущите 4,20%.

По-голямата част от новите и непогасените заеми във втората по големина икономика в света се базират на едногодишната лихва, която беше намалена два пъти с общо 20 базисни пункта през 2023 г.

От друга страна, петгодишната лихва по ипотечните кредити сега е 4,20% след понижение от 10 базисни пункта през тази година.

В анкета на Ройтерс сред 28 наблюдатели на пазара, проведена по-рано, всички участници прогнозираха, че разходите по заемите ще останат непроменени.

Решенията бяха взети, след като централната банка запази лихвата по средносрочните заеми (MLF) на текущото ѝ равнище, а едногодишният лихвен процент е свързан с нея.

Китайската централна банка инжектира и още ликвидност в банковата система чрез средносрочни кредити миналата седмица без да променя лихвите.

Помощите, възлизащи на 800 млрд. юана (112,22 млрд. долара), представляват най-голямото месечно увеличение в историята на регулатора.

„Въпреки че централната банка не намали изискванията си за задължителните минимални резерви (RRR) през декември и инжектира нетна ликвидност на рекордно високо ниво, ние все още очакваме, че лихвите ще бъдат намалени с 20 базисни пункта, а задължителните резерви -  с 50 през следващата година“, заяви Съджъна Джоу, старши икономист за Китай в Mizuho Securities.

„Освен това очакваме, че регулаторът в Китай ще приоритизира намаляването на лихвите по депозитите, а не на тези по кредитите, предвид ограничените лихвени маржове за повечето китайски банки“, допълни още.

Отделно от това някои анализатори смятат, че на централните банкери може да им е необходимо известно време, за да оценят ефектите от скорошната фискална подкрепа и възобновените усилия за съживяване на слабия имотен пазар.

„Последният опит за по-ниски спредове, който позволява на търговските банки да предлагат ипотечни кредити с по-ниски лихви в Шанхай и Пекин, все още не се е усетил напълно и изисква наблюдение преди референтния процент да бъде понижен по-рязко“, смята Боб Савидж, ръководител на отдела за пазарни стратегии и анализи в BNY Mellon Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още