IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските власти очакват тъмните облаци над икономиката да се разсеят през 2024 г.

Прогнозите са за по-добри икономически условия и стабилизиране на имотния пазар догодина

13:25 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската икономика я очакват по-добри условия и повече възможности, отколкото предизвикателства през 2024 г., смятат служители от финансовата и икономическа служба на Китайската комунистическа партия, цитирани от обществената медия на страната.

Макроикономическите политики ще продължат да оказват подкрепа на икономическото възстановяване, заяви официалната информационна агенция "Синхуа" в подробен отчет за Централната икономическа работна конференция, проведена на 11-12 декември, на която висши лидери са представили икономически цели за следващата година, съобщава Ройтерс.

„Цените в Китай са ниски, нивата на дълга на правителството също не са високи и са налице условия за засилено прилагане на паричната и фискалната политика“, съобщи агенция Синхуа, цитирайки офиса на Централната комисия по финансови и икономически въпроси.

Въпреки това във вътрешния икономически цикъл продължават да съществуват препятствия, тъй като търсенето, потреблението и инвестициите остават слаби.

Представители на комунистическата партия заявиха, че през следващата година Китай ще се стреми да премине от възстановяването си след пандемията към стабилен ръст на потреблението.

Международният валутен фонд миналия месец ревизира във възходяща посока прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт на Китай до 5,4% тази година на фона на възстановяването на страната след COVID. Целта на правителството е ръст от 5%.

Втората по големина икономика в света ще развие и нови области на растеж на потреблението като интелигентните домове, отдиха, туризма и спортните събития.

Ефектите от тазгодишното емитиране на ​​облигации, пониженията на лихвените проценти, намаляването на данъците и таксите и други политики ще продължат да се усещат и през следващата година, се казва в доклада.

Китай също ще продължи да наблюдава своя затруднен пазар на недвижими имоти и ще се постарае да осигури разумно финансиране за компаниите за недвижими имоти.

„С общите усилия на всички страни, целите на политиката за предотвратяване на риска за пазара на недвижими имоти и стабилизирането му могат да бъдат напълно изпълнени,“ пише в доклада си "Синхуа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още