IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на потребителските цени в Китай се задълбочава, подхранвайки страховете от дефлация

Bloomberg Economics очаква дефлационните рискове да продължат и през 2024 г., тъй като няма достатъчно катализатори, които да противодействат на спада при жилищата

10:10 | 09.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските цени в Китай паднаха с най-бързия си темп от три години насам, докато производствените разходи отчитат още по-рязко понижение в отрицателната територия, което подчертава предизвикателствата пред икономическото възстановяване на страната, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени (CPI) падна с 0,5% миналия месец спрямо ноември година по-рано, става ясно от доклад на националното статистическо бюро в събота. Това е най-големият спад от ноември 2020 г. и изостава от очаквания от икономисти спад от 0,2% според анкета на Bloomberg.

Цените на производител междувременно са намалели с 3%, в сравнение с прогнозата за спад от 2,8%. Фабричните разходи са затънали в дефлационна територия през последните 14 последователни месеца.

Китай се бори с падащите цени през по-голямата част от тази година, за разлика от много други части на света, където централните банки вместо това са фокусирани върху укротяването на инфлацията. Bloomberg Economics очаква дефлационните рискове да продължат и през 2024 г., тъй като няма достатъчно катализатори, които да противодействат на спада при жилищата, който потисна търсенето и цените.

Дефлационният натиск се увеличава поради слабото вътрешно търсене, смята Дзан Джъуей, главен икономист в Pinpoint Asset Management Ltd.

Дефлацията е опасна за Китай, защото може да доведе до низходяща спирала на икономическата активност. Потребителите може да отложат покупките си поради очакванията, че цените ще продължат да падат, което допълнително ще натежи върху общото потребление. Бизнесът може да намали производството и инвестициите поради несигурното бъдещо търсене.

Дефлацията може също така да направи паричните политики за стимулиране на икономиката по-малко ефективни, тъй като намаляващите цени притискат корпоративните приходи и затрудняват компаниите да обслужват дълга си. Централната банка се опита да омаловажи рисковете от дефлация тази година, като съветник на Народната банка на Китай каза миналия месец, че този натиск е „ временен“.

По-силна подкрепа

Наскоро Пекин се обърна към фискалната политика, за да стимулира вътрешното търсене, като неочаквано увеличи бюджетния си дефицит и насърчи банките да помогнат на местните правителства да рефинансират дълга при по-ниски лихвени проценти, за да увеличат капацитета си за разходи.

Има индикации, че фискалната подкрепа ще се засили през следващата година, за да подпомогне възстановяването: висшите лидери на Китай обявиха в петък, че подобни политики ще бъдат засилени „по подходящ начин“ и подчертаха важността на икономическия „напредък“, което предполага, че целта за растеж за следващата година може да е амбициозна.

Но за допълнителните държавни разходи изглежда трудно да компенсират спадовете в търсенето, идващи от други сектори. Стойността на продажбите на нови жилища сред 100-те най-големи строителни предприемачи в Китай е паднала с 29,6% на годишна база през ноември.

Износът също остава слаб, като се повиши само с 0,5% миналия месец, далеч под темпа, наблюдаван през последните години. Икономисти казват, че е твърде рано да се кажа, че е достигнато дъно при растежа, като някои прогнозират допълнителен натиск върху икономиката през 2024 г. поради продължаващите предизвикателства от сектора на имотите.

Слабите данни за потребителските цени се дължат отчасти на спада в цените на свинското месо. Голямото предлагане на свине и бавното потребление натежаха на пазара, което накара правителството да предприеме стъпки за подкрепа на цените. Месото има голям дял в кошницата на CPI на Китай поради популярността си сред жителите.

Така нареченият основен CPI, който премахва променливите разходи за храна и енергия, се повиши с 0,6% на годишна база през ноември, повтаряйки представянето от предходния месец.

Китай си постави цел за годишна инфлация от около 3% за тази година, която почти сигурно ще пропусне. Икономистите предлагат смесени възгледи относно перспективите за 2024 г., като някои твърдят, че потребителските цени могат да нараснат с темп от около 1%, тъй като настроенията се подобряват, а други твърдят, че дефлацията ще продължи.

Проактивните фискални стимули ще бъдат жизненоважна част от политическите цели на Китай през следващата година, смята Брус Пан, главен икономист за Китай в Jones Lang LaSalle Inc. Мерките ще „трябва да намерят баланс между стимулиране на инвестициите и потреблението и ограничаване на дълговите рискове на местните власти“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още