IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в Китай отново са на ръба на дефлацията

Индексът на потребителските цени е останал стабилен на месечна база с ниво от 0,8%

11:44 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в Китай са се увеличили през септември със същия темп, какъвто страната отчете и през август, а производствените цени продължиха да намаляват – знак, че пътят към икономическия растеж все още е несигурен и има нужда от допълнителна подкрепа, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени e останал непроменен на годишна база през септември, съобщиха в петък от Националното статистическо бюро на Китай, с което той остава под очакванията за леко ускорение и се доближава до дефлационното равнище, което достигна по-рано през юли. Базисният индекс на потребителските цени (CPI), който премахва волатилните компоненти като храна и енергия – се е повишил с 0,8% през септември – със същия темп като през август. Производствените цени са се понижили 2,5%, което е леко забавяне от спада миналия месец.

„Резултатите на инфлацията през септември бяха под консенсусната оценка, което показва, че Китайската централна банка има още много неща, които трябва да направи, за да се справи с дефлацията", каза Жаопен Син, старши китайски стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Правителството обяви стотици антициклични мерки за стимулиране на вътрешното търсене. Но доверието на потребителите остава слабо", коментира той.

Икономиката на Китай показа признаци на стабилизиране през последните седмици, като фабричната активност се повиши, а спадът на износа намаля. Въпреки това опасенията за  възстановяването, което все още е изправено пред последиците от имотната криза и помрачените настроения, остават. Китайските потребители са пътували и са имали по-малко разходи по време на „Златната седмица“, отколкото правителството се надяваше, а слабите  продажби на жилища предизвикаха опасения дали ще е необходима допълнителна подкрепа за стимулиране на растежа.

Златната седмица може да е причината за по-бавния растеж на цените на храните, според Дон Лиджуан, експерт в статистическата служба NBS, която в изявление приписва по-слабия темп на голямото предлагане на хранителни продукти преди празника.

„Нулевата инфлация показва, че дефлационният натиск в Китай все още представлява реален риск за икономиката“, каза Живей Джан, председател и главен икономист в Pinpoint Asset Management. „Възстановяването на вътрешното търсене няма как да е силно, без значителна фискална подкрепа.“

По-рано тази седмица Bloomberg News съобщи, че китайското правителство обмисля увеличаване на бюджетния си дефицит за годината като част от план за повече разходи за инфраструктура -вид стимул, който да помогне на икономиката да постигне целта на правителството за растеж от около 5%.

Икономистите също очакват централните банкери да обмислят други мерки преди края на 2023 г., включително ново понижение на лихвите. Това обаче може да не се случи още месец или два – анализаторите очакват Китайската централна банка да запази основната си лихва по едногодишно кредитно улеснение на същото равнище в понеделник.

Курсът на паричната политика може да бъде съобразен с бъдещите действия на Федералния резерв. Потребителските цени в САЩ се повишиха през септември с бързи темпове , потвърждавайки позицията на Фед, че е необходимо да поддържа високи лихви, докато инфлацията се забави.

Международният валутен фонд наскоро намали прогнозата си за растеж на Китай за тази година до 5% от 5,2% преди това, а за следващата година до 4,2% от 4,5% при предишната прогноза. Китайската икономика губи инерцията си заради спад на инвестициите в недвижими имоти и цените на жилищата, които застрашават държавните приходи от продажби на земи, както и заради слабите потребителски настроения.

Допълнителни данни през следващата седмица също ще дадат повече яснота за състоянието на икономиката през третото тримесечие, включително данни за брутния вътрешен продукт и показатели за продажбите на дребно, индустриалното производство и безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още