IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wells Fargo отчете силно тримесечие, но предупеди за по-ниски приходи от лихви през 2024 г.

Нетната печалба е нараснала до 3,45 млрд. долара, или 86 цента на акция, за трите месеца до 31 декември

15:33 | 12.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на Wells Fargo за четвъртото тримесечие е скочила, след като кредиторът се е възползвал от икономии на разходите. Банката обаче предупреди, че нетните приходи от лихви за 2024 г. може да са с между 7% и 9% по-ниски на годишна база, заради което акциите ѝ поевтиняха с 1,8% в предпазарната търговия, съобщава Ройтерс.

Откакто Федералният резерв започна да вдига основните лихви, банките се възползват, таксувайки кредитополучателите с по-високи ставки. Тъй като пазарните участници прогнозират намаляване на основните лихви тази година, печалбата на банките от лихви може да започне да се свива.

„Бизнесът ни остава чувствителен към лихвените проценти и здравето на американската икономика, но сме уверени, че действията, които предприемаме, ще доведе до по-силна възвръщаемост през цикъла“, каза главният изпълнителен директор Чарли Шарф в изявление.

Обратно, по-ниските лихви може да изкушат повече потребители да взимат заеми, подсилвайки друг ключов източник на печалба за банките.

Приходите през четвъртото тримесечие са се увеличили с 2% до 20,5 млрд. долара.

Нетната печалба е нараснала до 3,45 млрд. долара, или 86 цента на акция, за трите месеца до 31 декември. За сравнение, година по-рано печалбата бе от 3,16 млрд. долара, или 75 цента на акция.

Нелихвените разходи са спаднали с 2,5% през тримесечието.

Wells Fargo е в групата на банковите гиганти, от които се изисква да попълнят държавния застрахователен фонд, който беше източен с 16 млрд. долара, след като три регионални кредитора се сринаха.

Тя е платила 1,9 млрд. долара специални такси за оценка на регулатора.

Wells Fargo все още работи под ограничение на активите, което не му позволява да се разраства, докато регулаторите не преценят, че е отстранил проблеми вследствие на скандал с фалшиви акаунти.

Банката има девет отворени заповеди за съгласие от регулаторите, налагащи допълнителен надзор на нейните практики.

През периода банката е увеличила и провизиите си, за да се подготви за лоши заеми, до 1,28 млрд. долара.

Заемите за офис сгради са повод за тревога. Засилването на работата от дистанция и хибридната работа предизвика ръст на освободените площи, а това затруднява собствениците на сгради да изплащат кредитите си.

Увеличението на провизиите за кредитни загуби се дължи на заеми по кредитни карти и бизнес недвижими имоти (CRE), каза банката.

През декември главният изпълнителен директор Шарф каза на инвеститорите, че банката очаква да отчете по-високи от очакваните разходи за обезщетения между 750 млн. долара до малко под 1 млрд. долара през четвъртото тримесечие.

Банката е осъществила разходи за обезщетения в размер на 969 млн. долара, или 20 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още