IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се е ускорила повече от очакваното през декември

Това може да отложи очакваното понижение на основните лихви през март от страна на Федералния резерв

16:19 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в САЩ са се увеличили повече от очакваното през декември, тъй като наемите са запазили възходящата си тенденция. Това може да отложи очакваното понижение на основните лихви през март от страна на Федералния резерв, съобщава Ройтерс.

Индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил с 0,3% миналия месец спрямо ноември след ръст от 0,1% през предишния месец, съобщи Бюрото по трудова статистика към Министерство на труда в четвъртък. Разходите за подслон формират над половината от увеличението на индекса.

През 12-те месеца до края на декември инфлацията се е ускорила до 3,4% спрямо 3,1% през ноември. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът да се повиши с 0,2% на месечна и с 3,2% на годишна база.

Откакто се забави до годишно увеличение от 3,0% през юни, напредъкът по понижаването на потребителската инфлация е ограничен от трайно високите наеми. Годишният ръст на потребителските цени се охлажда от върха от 9,1% през юни 2022 г.

Докладът следва новините от миналия петък, че икономиката е добавила 216 хил. работни места през ноември, а годишният ръст на заплащането се ускорява.

Без волатилните елементи – храните и енергията, индексът се е повишил с 0,3% месечна база, запазвайки темпа си от ноември. Т.нар. основен CPI е напреднал с 3,9% на годишна база през декември след ръст от 4,0% през ноември.

Макар че потребителските цени остават високи, показателите, следени от американската централна банка за постигането на целта си от 2%, се подобриха значително през по-голямата част от 2023 г. Индексът на личните потребителски разходи отбеляза първия си спад от над три години и половина през ноември.

Наемите, които формират по-голям дял от CPI кошницата, имат по-малка тежест в индекса на личните потребителски разходи, който ще бъде публикуван по-късно този месец.

Рано в четвъртък финансовите пазари виждаха около 69% вероятност за понижаване на основните лихви на срещата на Фед през март, показва инструментът FedWatch на CME Group. Фед повиши основната си лихва с 525 базисни пункта до текущия диапазон от 5,25-5,50% от март 2022 г.

Тъй като устойчивият пазар на труда поддържа ръста на заплащането висок, някои икономисти очакват лихвите да бъдат намалени едва май или юни.

Пазарът на труда се забавя, но постепенно, тъй като съкращенията остават на ниско ниво спрямо историческите норми.

В отделен доклад от четвъртък Министерство на труда обяви, че първоначалните молби за помощи при безработица са спаднали с 1000 до сезонно коригираните 202 хиляди за седмицата до 6 януари. Икономистите очакваха 210 хил. искания за последната седмица.

Данните за молбите обикновено са волатилни в началото на годината. Броят им остана в долния крайна на диапазона от 194 хиляди-265 хиляди през по-голямата част от 2023 г.

Броят на хората, получаващи помощи за повече от седмица, е намалял с 34 хил. до 1,834 млн. души през седмицата до 30 декември, показа още докладът.

Т.нар. продължаващи молби до голяма степен се повишават от средата на септември – тенденция, отдавана основно на трудностите при напасването на данните към сезонните колебания след безпрецедентния ръст на молбите в началото на пандемията.

Икономистите очакват изкривяването да бъде изгладено, когато правителството ревизира данните тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още