IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ са спаднали през декември за трети месец

Индексът на цените на производител се е понижил с 0,1% на месечна база през декември

17:15 | 12.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените, които производителите на стоки и услуги в САЩ получават за своите продукти, са се понижили през декември, което е положителен сигнал за инфлацията в страната, съобщи Министерството на труда в петък, цитирано CNBC.

Индексът на цените на производител (PPI) е спаднал с 0,1% на месечна база през декември. За сравнение, икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 0,1%.

На годишна база производствените цени са се повишили с 1%, с малко повече от отчетените 0,8% през ноември. През същия месец година по-рано инфлацията беше на ниво от 6,4%.

Т. нар. базисен PPI индекс, изключващ волатилните компоненти като храни и енергоизточници, е останал непроменен (на ниво от 0,0%), спрямо прогнозата за увеличение от 0,2%. На годишна база базисната инфлация се е забавила до 1,8% през декември от 2% през ноември.

Данните последваха по-разочароващия доклад, публикуван в четвъртък, който показа, че ръстът на потребителските цени се е ускорил до 3,4% на годишна база през декември, надминавайки очакванията на Wall Street.

Като цяло обаче индексът на цените на производител се счита за по-добър прогнозен индикатор, тъй като отчита цените, които компаниите получават за своите стоки и услуги.

Цените на стоките за крайното търсене са се понижили с 0,4% през декември, отбелязвайки трети пореден месечен спад. Дизелът е поевтинял с 12,4%, а бензинът е поскъпнал с 2,1%.

Цените на услугите са останали непроменени за трети пореден месец.

Пазарите в момента са убедени, че сигналите за забавяне на инфлацията ще накарат Федералния резерв да започне да понижава лихвите си още от март, макар и с ръст на цените над целта в САЩ.

Фючърсите върху федералните фондове в момента показват, че има 70% вероятност първото понижение на лихвите с 25 базисни пункта да бъде направено още на срещата на 19-20 март, според данни, събрани с инстумента FedWatch на CME Group.

Въпреки това през последните дни някои от представителите на Фед направиха изявления, които се разминават с очакванията за резки намаления на пазара. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън заяви, че големият държавен дефицит, заедно с редица други фактори, може да направи инфлацията още по-упорита и лихвите да останат по-високи от очакванията на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още