IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местър от Фед: Рано е да говорим за лихвени понижения от март

Данните за инфлацията просто показват, че централните банкери имат още работа за вършене, заяви тя

22:59 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв в Кливланд Лорета Местър заяви, че ще е прибързано да се говори за намаляване на лихвите веднага след срещата на централната банка на САЩ през март, като подчерта, че новите данни за инфлацията показват, че централните банкери имат още много работа за вършене, съобщава Bloomberg.

„Март ми се струва, че е твърде скоро, според моите представи за понижението на лихвените проценти, а мисля, че се нуждаем от повече доказателства за забавянето на инфлацията“, каза Местър в интервю с Майкъл Маккий по Bloomberg TV. „Декемврийският доклад зa инфлацията просто сигнализира за още работа за вършене, а това изисква рестриктивна парична политика.“

Тъй като вече имаме повече доказателства за стабилното забавяне на инфлацията към целта от 2%, „ще дойде времето и за този разговор“, добави тя, посочвайки инфлационните очаквания като още един важен фактор.

Правителствените данни, публикувани в четвъртък, показаха, че инфлацията се е ускорила през декември на фона на  по-високите жилищни разходи и неочаквания ръст на цените на употребяваните превозни средства. Потребителските цени са се повишили с 3,4% спрямо година по-рано, най-много от три месеца насам, а базисната инфлация, изключваща волатилните компоненти като храните и енергозточниците, се е забавила леко до 3,9% на годишна база през декември.

Местър заяви, че последните данни затвърждават мнението ѝ, че политиката е в добра позиция за оценка на актуалните резултати при цените и заетостта.

„Очевидно не искаме напредъкът ни с инфлацията да се забавя, но данните не показват това “, заяви тя. „От тях просто става ясно, че имаме още работа за вършене и ние сме готови да го направим.“

Представителите на Фед повишиха лихвите до диапазона от 5,25% до 5,5% през юли, с което те достигнаха 22-годишен връх, но не са променяли политиката си оттогава, тъй като инфлацията продължи да се забавя. Никой от централните банкери в момента не смята, че лихвите ще бъдат увеличени допълнително, стана ясно от икономическите прогнози, публикувани след срещата през декември, което подсказва, че следващият ход вероятно ще бъде към разхлабване.

Управителят на Федералния резерв на Ричмънд Томас Баркин заяви в четвъртък, че все още са нужни повече доказателства, че инфлацията се насочва към целта на централната банка, отбелязвайки, че резултатите за ръста на потребителските цени са били „сравнително очаквани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още