IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баркин от Фед: Мекото приземяване е силно вероятно, но не и гарантирано

Търсенето, заетостта и инфлацията се връщат към нормалните си граници, но е рано за лихвени понижения

21:06 | 03.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин коментира, че шансовете за „меко кацане“ на американската икономика са големи, но не и категорични. Той предупреждава, че все още има възможност за допълнително затягане на паричната политика, пише Bloomberg.

„Мекото приземяване е все по-вероятно, но в никакъв случай гарантирано“, заявява Баркин, който ще участва във вземането на решения за паричната политика тази година, по време на реч в сряда. „Търсенето, заетостта и инфлацията са завишени, но в момента изглежда се връщат към нормалните си граници“, допълва той.

Баркин обрисува картината на мекото приземяване със забавяща се инфлация на фона на стабилна икономика. Според него инфлацията вече „влиза в рамките на целта от 2%“, а шестмесечният темп на базисната инфлация, която изключва волатилните компоненти като храните и енергията, остава малко по-нисък от целта.

Централните банкери запазиха лихвите непроменени за трета поредна среща през декември и сигнализираха, че очакват да намалят лихвите три пъти, с по 25 базисни пункта, през тази година, стана ясно от медианната прогноза, публикувана след срещата на Фед. Пазарите реагираха, като засилиха залозите за лихвени понижения, първото от които се очаква през март, въпреки че няколко представители на Фед се опитаха да потиснат очакванията за рязко намаление на основните лихвени проценти в началото на 2024 г.

Председателят на Федералния резерв на Ричмънд открои няколко риска пред икономиката тази година в изслушването си в Северна Каролина, включително и това как прибързаното понижаване на лихвите по дългосрочните кредити може да стимулира сериозно търсенето и да поддържа инфлацията висока.

Баркин не сподели конкретни очаквания за лихвите и каза, че централните банкери ще наблюдават новите данни.

„Условията непрекъснато се менят “, коментира той. „Такъв ще бъде и нашият подход. Така че, подгответе се. Това е правилният подход, дори когато очаквате меко кацане“, добавя той.

Предпочитаният от Фед показател за базисната инфлация почти не се е повишил през ноември и дори в една категория е спаднал под целта на Фед за 2%, затвърждавайки позицията на централната банка за понижение на лихвените проценти. Шестмесечният темп на базисната инфлация, изключващ храните и енергоизточниците, се е ускорил до 1,9% и за първи път от три години насам остана под целта на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още