IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не трябва да се бави с намаляването на лихвите през 2024 г.

Нарастващата безработица пак е заплаха и централната банка ще се окаже неподготвена, ако не осъзнае, че нещата са се променили

18:30 | 07.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.

Коментарите на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл миналата седмица, че представителите на регулатора са насочили вниманието си към това кога да намалят лихвените проценти, предполагат, че централната банка е уверена, че инфлацията е овладяна. Вярно е това, че Фед трябва да се стреми към по-навременно понижаване на лихвите, но причината е друга, пише в коментар за Bloomberg Карл У. Смит.

Пауъл би трябвало да се тревожи повече от насочването на икономиката към рецесия, ако не понижи лихвите, фокусирайки се върху охлаждането на инфлацията до целта на Фед чрез поддържане на разходите по заемите по-високи за по-дълго време от необходимото.

Причината за това е, че пазарът на труда изглежда се влошава по начини, които малко икономисти са предполагали. Текущото ниво на безработица от 3,7% е близо до историческите ниски нива, а широко следеният индекс GDPNow на Фед в Атланта, който се опитва да оцени икономиката в реално време, поставя темпа на растеж за това тримесечие на ниво от 2,68 %. Правилата на пазара на труда обаче се промениха.

По-специално, връзката между безработицата и брутния вътрешен продукт (БВП), или това, което икономистите наричат ​​закон на Оукън, не работи според очакванията през последните три години. Обикновено когато равнището на безработица падне с 1 процентен пункт, може да се очаква растежът на БВП на годишна база да се увеличи с 1,5 процентни пункта. Икономисти от Фед в Сан Франциско обаче показаха в скорошно проучване, че тази връзка се разпада в края на 2020 г. Така че, докато БВП се възстановяваше бързо от първоначалния шок от пандемията, нивото на безработица спадна много по-бавно от очакваното.

Вероятно знаем някои от причините. Заплахата, която все още представлява Covid-19, съчетана с щедрите фискални стимули и обезщетенията, накара много работници да забавят връщането си на пазара на труда. Тъй като предприятията, които съкратиха работна ръка в началото на пандемията, се затрудниха да привлекат нови служители, недостигът на работници се разпространи в цялата икономика. Дори сега коефициентът на участие на работната сила от 62,8% е под нивата отпреди пандемията от 63,3%.

Междувременно свободните работни места експлодираха далеч над предишния си рекорд до точката, в която имаше три свободни места за всеки наличен работник. До 2021 г. заплатите за служителите, които желаят да сменят работата си - особено за работните места в производството - скочиха значително. Работодателите нямаха друг избор, освен да увеличат извънредния труд за съществуващите работници, като повишиха средните седмични работни часове до нива, невиждани от 90-те години на миналия век.

С наближаването на 2022 г. изключителното напрежение на пазара на труда започна да намалява. Потребителското търсене се забави, тъй като високите темпове на инфлация си пробиха път в икономиката. БВП всъщност се сви през първото и второто тримесечие на 2022 г., отговаряйки на общата дефиниция за рецесия, дори ако не беше официално определена за такава от Националното бюро за икономически изследвания.

Законът на Оукън би предположил, че този удар върху растежа ще се отрази в по-висока безработица, но нивото на безработица продължи да пада от 4% през януари до 3,5% шест месеца по-късно. Защо? Работодателите, ужилени от трудностите, които са имали при наемането на работници миналата година, не са склонни да се разделят с тях отново. Вместо това часовете извънреден труд бяха съкратени.

От пика си от 34,5 през януари 2021 г. средният брой отработени часове на седмица непрекъснато спада до 33,8 в момента. Това представлява около 3% спад в общо отработените часове. Ако същото намаление беше настъпило чрез съкращения, а не чрез съкращаване на извънредния труд, нивото на безработица щеше леко да се повиши. Вместо това безработицата остава под 4% от февруари 2022 г. насам, най-дългият подобен период от 60-те години на миналия век, което създава илюзията, че пазарът на труда е стабилен като скала.

Проблемът сега е, че има малко пространство за допълнително намаляване на отработените часове. Преди пандемията отработените седмични часове бяха средно около 33,6 до 33,8, почти точно както е и днес. Тъй като работните часове вече са се нормализирали, има по-голям шанс работодателите да се обърнат към съкращения, ако икономическият растеж се забави. Данните за новите работни места потвърждават тревогата, след като през последния месец се върнаха към дългосрочната си тенденция.

Ако погледнем назад, ясно е, че както повишените отработени часове, така и рекордните открити работни места отразяват нова реалност, която доминира в икономиката след пандемията. За да бъде ясно, новият наръчник беше добър за Фед през последните месеци – дори ако централната банка все още не го разбира напълно. По-конкретно, това позволи темповете на инфлация да се забавят без болезнено повишаване на безработицата или изтощителна рецесия.

Тази привидна „ниска цена“ кара много икономисти да се притесняват, че в някакъв момент ще дойде голямата сметка, ако Фед е достатъчно уверен (или високомерен) да обяви мисията за изпълнена и да започне да намалява лихвите. Истинското безпокойство трябва да е свързано с това, че играта се е променила отново. Нарастващата безработица отново е заплаха и Фед ще се окаже изостанал точно както беше, когато инфлацията първоначално скочи, ако не осъзнае, че нещата са се променили. Така че Пауъл е прав, като сигнализира, че намаленията на лихвените проценти може да настъпят в началото на 2024 г. и Фед не трябва да се въздържа заради скептици, които играят по старите правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 07.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 29 rate down comment 1
mvr0306
преди 3 месеца
Все още е рано за ниски лихви. Май забравихме че безработицата и фалитите са присъща черта на капитализма? Това е естествен оздравителен процес. Фирми - зомбита, т.е. съществуващи само заради евтините заеми - под ножа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Пълни глупости.Историята помни какво се случва когато лихвите биват намалени преждевременно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още