IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралският трон на долара е уязвим, ако Фед започне да затяга политиката си

Спадащите лихви като цяло се възприемат като препятствие за долара, правейки активите в американска валута по-малко атрактивни за търсещите доходност инвеститори

11:14 | 20.12.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Гълъбовите* коментари на Федералния резерв през декември засилват аргументите, че отслабващият долар ще продължи да поевтинява и през 2024 г., макар че силата на американската икономика може да ограничи спада му, пише Ройтерс.

След като поскъпна до 20-годишен връх на фона на повишенията на лихвите от Фед през 2022 г., американската валута до голяма степен се движеше в тесен диапазон тази година на фона на устойчив растеж в САЩ и обещанието на централната банка да държи разходите за заеми високи.

Срещата на Фед от миналата седмица беляза неочаквана промяна, след като председателят Джером Пауъл каза, че историческото затягане на паричната политика, което повиши лихвите до най-високото им ниво от десетилетия, вероятно е приключило благодарение на охлаждащата се инфлация. Централните банкери сега прогнозират понижения от общо 75 базисни пункта следващата година.

Спадащите лихви като цяло се възприемат като препятствие за долара, правейки активите в американска валута по-малко атрактивни за търсещите доходност инвеститори. Макар че стратезите очакваха долара да отслабне следващата година, евентуален по-бърз темп на понижение на лихвите може да ускори спада.

Въпреки това залагането на по-слаб долар е опасно начинание през последните години, а някои инвеститори внимават да не прибързат. Американска икономика, която продължава да се представя по-добре от конкурентните, може да е пречка за мечите инвеститори.

Агресивното затягане на паричната политика от Фед, заедно с постпандемичните политики за засилване на растежа на САЩ, „подхранва идеята за американската изключителност и доведоха до най-мощното рали за долара от 80-те години на миналия век“, казва Кит Джукс, главен валутен стратег в Societe Generale.

Докато Фед се готви да разхлаби политиката, „някои от тези ръстове ще бъдат обърнати“, добавя той.

Доларът е напът да отбележи загуба от 1% тази година спрямо кошница от валути.

Отслабваща сила?

Правилното определяне на долара е ключово за анализатори и инвеститори предвид централната роля на американската валута в световните финанси.

За САЩ слаб долар ще означава, че износът ще е по-конкурентен в чужбина и ще увеличи печалбата на мултинационалните компании, правейки по-евтино обръщането на чуждестранната им печалба в долари. Около четвърт от компаниите в S&P 500 генерират над 50% от приходите си извън САЩ, показват данни на FactSet.

Анкета на Ройтерс от началото на декември сред 71 валутни стратези разкрива очаквания доларът да поевтинее спрямо валутите от Г-10 през 2024 г., а голяма част от спада ще се реализира през втората половина на годината.

Дали са прави, може да зависи от това как се представи американската икономика спрямо световните си конкуренти следващата година, както и от темпа, с който централните банки коригират паричната си политика.

Засега картината е неравномерна. В еврозоната спадът на бизнес активността се задълбочава през декември, показват внимателно следени проучвания, според които икономиката на блока почти сигурно е в рецесия. Въпреки това Европейската централна банка отхвърли очакванията за намаляване на лихвите, оставайки фокусирана върху битката с инфлацията. Еврото поскъпна с 2,4% спрямо долара тази година.

„Забавянето на ръста е по-залегнало в други икономики“, казва Танос Бардас, старши портфолио мениджър в Neuberger Berman, който е бичи настроен спрямо долара през следващите 12 месеца. „За САЩ ще отнеме известно време, преди растежът да се забави“.

Други обаче виждат и силни региони, най-вече в Азия. Пареш Упадхая, директор по стратегиите за фиксирана доходност и валути в Amundi US, изразява вярата си, че пазарът е „твърде песимистично настроен“ по перспективите за растеж в Китай и Индия. Ускоряващ се растеж може да засили апетита на страните за суровини, от което да се възползват стокови валути като австралийски, новозеландски и канадски долар.

Китай ще засили политическите си корекции, за да подкрепи икономическото възстановяване през 2024 г., твърдят местни медии.

Джак Макинтайър, портфолио мениджър в Brandywine Global във Филаделфия, разчита американският растеж да се забави, а китайският да се ускори. Той продава долари, за да финансира покупката на азиатски валути.

„Бичата серия на долара е презряла“, казва той.

През октомври Международният валутен фонд прогнозира, че американската икономика ще се разрасне с 1,5% през 2024 г. спрямо ръст от 1,2% за еврозоната и 4,2% за Китай.

Разбира се, посоката на долара може да зависи от това доколко облекчаването на политиката от Фед и спадащата инфлация са отразени в цената му. Фючърсите, обвързани с основната лихва на Фед, показват, че инвеститорите отразяват в цените понижения на лихвите от над 140 базисни пункта следващата година, което е почти двойно повече от определеното от Фед.

„Ако инфлацията спре и не продължи да се забавя, това засилва аргумента Фед да задържи“ разхлабването на политиката, казва Мат Уелър, ръководител на пазарните проучвания в StoneX. “Това със сигурност би било бичи сигнал за долара“.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още