IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс от Фед: Лихвите са достигнали нивото за постигане на инфлационната цел

Паричната политика ще бъде облекчена, само когато представителите на Фед са уверени, че инфлацията се движи към 2% на устойчива основа

23:06 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Паричната политика вече е достатъчно затегната, за да насочи инфлацията обратно към целта на Федералния резерв на САЩ от 2%, изтъква управителят на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс, който обаче посочи, че представителите на регулатора се нуждаят от повече доказателства за инфлационната траектория, преди да започнат да намаляват лихвите.

„Смятам, че сегашната рестриктивна позиция на паричната политика ще продължи да възстановява баланса и ще върне инфлацията до нашата дългосрочна цел от 2%“, изтъква Уилямс, цитиран Bloomberg. „Предполагам, че ще трябва да поддържаме рестриктивна политическа позиция за известно време, за да постигнем напълно нашите цели, и ще бъде добре да намалим степента на ограничаване на политиката само когато сме уверени, че инфлацията се движи към 2% на устойчива основа“, добавя той.

Уилямс заяви на 15 декември, че краткосрочният въпрос за представителите на Фед е дали политиката е „ достатъчно ограничителна “, за да гарантира, че инфлацията ще се върне до целта от 2%, добавяйки, че централните банкери „всъщност не говорят за намаляване на лихвите“. Оттогава обаче редица други представители на регулатора изразиха готовност за намаляване на лихвените проценти, ако инфлацията продължи да се охлажда.

Очаква се членовете на Фед да оставят лихвените проценти непроменени, когато се срещнат по-късно този месец, предоставяйки си повече време за оценка на икономиката, след като повишиха агресивно лихвите от почти нула до над 5%.

В последната си реч Уилямс също отхвърли твърдението на управителя на Фед в Далас Лори Логан, че представителите на ведомството трябва да започнат да обсъждат забавяне на т.нар. количествено затягане. Спред него банковите резерви са малко променени от нивата, наблюдавани преди централната банка да започне това затягане. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още