IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед обърна достатъчно внимание на инфлацията, време е да го направи и с пазара на труда

Безработицата все още остава на нива, несъвместими с инфлационната цел

20:23 | 08.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ ефективно излекуваха раните на своя пазар на труда от времето на пандемията през миналата година, но това не улесни по никакъв начин централните банкери на  Федералния резерв, които до този момент напразно чакаха ръстът на заплатите и работните места да се охлади до стабилно ниво, пише Ройтерс.

Прибавянето на 216 хил. нови работни места в САЩ през декември и ръстът на заплатите от 4,1% надминаха очакванията, карайки централната банка все още да търси ясни признаци за забавящ се пазар на труда. Това накара и трейдърите да понижат очакванията си, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвите още от заседанието през март.

Месечен ръст на работните места от около 100 хил. и годишно увеличение на заплатите от около 3% са грубите параметри на показателите, за да бъдат те  съвместими с целта на Фед за 2% инфлация.

„Работниците все още имат предимство в настоящата среда, със силен ръст на заплатите и много възможности за работа“, пише старши икономистът на Nationwide Бен Айерс. Ръстът на заплатите, който остава над 4%, засилва опасенията, че инфлацията в по-трудните сфери на услугите може да се окаже тежка за овладяване, което я превръща в „още една пречка пред шансовете Фед да намали лихвите рано тази пролет“.

Фед запази основния си лихвен процент без промяна на декемврийската си среща, оставяйки го в текущия диапазон от 5,25% до 5,5%. Но реториката след срещата на 12-13 декември, беше променена, за да покаже, че може и да не са необходими допълнителни увеличения на лихвите. Новите прогнози показват, че мнозинството от централни банкери очаква няколко намаления от по 25 базисни пункта до края на годината.

Протоколът от тази среща отразява засиленото усещане сред представителите на централната банка, че може би се доближават до момент, в който рисковете за работните места и икономическия растеж, предизвикани от текущите нива на лихвите, са по-сериозни от тези, породени от инфлацията, която спада по-бързо от очакваното напоследък и по някои показатели вече доближава целта на Фед от 2%.

И все пак пазарът на труда остава загадка.

Броят на заетите се е увеличил с 14 млн. през последните три години – исторически връх, който не само е заменил загубените при първия локдаун позиции, но остава и е малко над нивото, което би било достигнато съгласно критерия на Фед за устойчив растеж на заетостта.

Нивото на безработица в САЩ остава под 4% от февруари 2022 г. насам.

И въпреки че тези резултати намекват за стабилен ръст на заетостта, има други признаци са забавяне.

Ревизиите на данните от предходните месеци са изтрили 71 хил. работни места от очакваните нови позиции през октомври и ноември. Средният темп на растеж на работните места на тримесечна база в момента е под средния от близо 183 хил. позиции през десетилетието преди пандемията.

Пазарът на труда също се връща към нормалното и в други аспекти, включително времето, загубено заради болест, и мерките за текучеството на работната сила. Съотношението на свободните работни позиции към броя на безработните, търсещи активно работа, също се доближава до нивата си отпреди пандемията.

В протокола от срещата на Фед през декември се казва, че "няколко" централни банкери са започнали да гледат скептично на идеята за по-високи лихви по-дълго време, като "посочват рисковете за забавяне на икономиката, след прекалено рестриктивна парична политика".

„Няколко от тях“ бяха още по-остри като заявиха, че Федералният резерв скоро може да се сблъска със сериозни компромиси между поддържането на здрав пазар на труда и запазването на текущия напредък по отношение на инфлацията

До момента Фед, под ръководството на председателя Джером Пауъл, се спасява от този труден избор, тъй като инфлацията продължава да се забавя успоредно с увеличаването на работните места и заплатите.

Това може да отразява промените в начина, по който функционира икономиката. Представители на Федералния резерв в момента изчисляват, че ниво на безработицата от около 4,1% е в съвместимо със стабилно ниво инфлацията от 2%, но подобрение в намирането на работа, например, или в производителността на работниците биха могли да понижат безработицата поне в краткосрочен план.

"Растежът на заетостта видимо се забави", смята Сканда Амарнат, изпълнителен директор на Employ America, визирайки ревизиите на данните за работните места през предходните месеци, а също и по-слабите нива на заетост, отразени в отделно проучване сред домакинствата. "Фед трябва да измести вниманието си от инфлационните предизвикателства към потенциалните рискове от влошаване на пазара на труда през 2024 г.", допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още