IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите и новонаетите служители в САЩ бележат ускорен ръст в края на 2023 г.

Междувременно равнището на безработица се задържа на ниво от 3,7%

17:02 | 05.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на новонаетите служители в САЩ се ускорява през декември, а увеличението на заплатите надхвърля очакванията, понижавайки перспективите за намаляване на лихвения процент от Федералния резерв на заседанието през март, съобщава Bloomberg.

Броят на новонаетите служители извън селскостопанския сектор се увеличава с 216 хил. след низходяща ревизия на данните за ноември до 173 хил., става ясно от нов доклад на Бюрото по трудова статистика.

Равнището на безработица се задържа на 3,7%, тъй като работната сила се свива. Средните почасови доходи отчитат ръст от 0,4% спрямо предходния месец.

Увеличението на работните места е най-съществено в сектора на здравеопазването, държавната администрация, строителството и отдиха.

Данните за декември слагат край на още една солидна година за пазара на труда в САЩ, който служи като основен двигател за устойчивите потребителски разходи. Здравият икономически растеж, който последва, изненада много икономисти през 2023 г., като накара мнозина да преосмислят оценките си за рецесия.

Коефициентът на участие на работната сила - делът на населението, което работи или търси работа - спада междувременно с 0,3 процентни пункта до 62,5%. Намалението е концентрирано сред по-младите и по-възрастните групи. За тези на възраст 25-54 години участието намалява с 0,1 процентни пункта.

Устойчивият растеж на работните места и по-нататъшното забавяне на инфлацията подкрепят вероятността за т.нар. меко кацане на американската икономика.

В сряда беше публикуван протоколът от последното заседание на централната банка на САЩ, в който се вижда, че представителите на Фед изглежда са все по-убедени, че инфлацията е под контрол, а рисковете пред икономиката намаляват. Увеличава се загрижеността на централните банкери за евентуалните щети, които „прекалено рестриктивната“ парична политика може да нанесе на икономиката, става ясно още от документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още