IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитите в САЩ са нараснали с 18% през 2023 г.

Очаква се тенденцията да продължи и тази година

09:46 | 04.01.24 г.
Снимка: Leonardo Munoz/VIEWpress
Снимка: Leonardo Munoz/VIEWpress

Броят на заявленията за обявяване в банкрут в САЩ са се увеличили с 18% през 2023 г. на фона на по-високите лихви, по-затегнатите стандарти за кредитиране и продължаващото спиране на пандемични стимули, показват данни, публикувани в сряда. Обемът на случаите на несъстоятелност обаче остава доста под нивото, наблюдавано преди избухването на Covid-19, съобщава Ройтерс.

Общият брой на заявленията за обявяване в банкрут, включващ бизнес и личните несъстоятелности, се е увеличил до 445 186 случая миналата година спрямо 378 390 през 2022 г., отчита доставчикът на данни за банкрутите Epiq AACER.

Обявленията за несъстоятелност по Глава 11 от американското законодателство с цел бизнес реорганизация са се изстреляли със 72% нагоре до 6569 от 3819 година по-рано. Личните обявления са нараснали с 18% до 419 550 от 356 911 през 2022 г.

За последния месец на годината общите случаи на несъстоятелност са се понижили до 34 447 от 37 860 през ноември, макар че бележат ръст от 16% на годишна база.

Очаква се случаите на несъстоятелност да продължат да растат през 2024 г., макар че все още са далеч от върха от 757 816 случая през 2019 г. - годината, преди да удари пандемията.

„Както се очакваше, видяхме новите заявления да увеличават инерцията си през 2023 г. спрямо 2022 г. със значителен брой търговски обявления, което доведе до очакван ръст и нормализиране обратно към предпандемичния обем на банкрути“, коментира Майкъл Хънтър, вицепрезидент на Epiq AACER. “Очакваме увеличението в броя на бизнес и личните заявления за защита от банкрут да продължи и през 2024 г. предвид изтичането на пандемични стимули, нарастващите разходи за финансиране, по-високите лихви, нарастващите нива на просрочия и почти историческите нива на задлъжнялост на домакинствата“.

Дългът на домакинствата достига рекордните 17,3 трлн. долара в края на третото тримесечие, показват данни на Федералния резерв на Ню Йорк. Според данните нивата на просрочие също се повишават, но и остават под тези точно преди пандемията.

Финансовите условия за предприятията и домакинствата се затегнаха значително през последните две години благодарение на агресивното повишаване на лихвите от Федералния резерв, за да се ограничи инфлацията. Лихвите по ипотечните кредити през втората половина на миналата година например достигнаха най-високото си ниво от началото на века.

Въпреки това разходите по заемите и общите финансови условия се облекчиха през четвъртото тримесечие на 2023 г., след като Фед сигнализира, че е към края на своя цикъл на повишаване на лихвите, а миналия месец централните банкери посочиха, че очакват да намалят лихвите през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

Финанси виж още