IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаите на фалити растат на фона на високите лихви и края на пандемичната помощ

Компаниите „зомбита“ губят спасителния си пояс, тъй като увеличените ратазходи за заеми усложняват оттеглянето на подкрепата от епохата на Covid

13:40 | 18.12.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Tomas Cuesta/Getty Images
Снимка: Tomas Cuesta/Getty Images

Корпоративните банкрути се увеличават с двуцифрен темп в най-развитите държави, докато разходите за заеми растат, а правителствата прекратяват подкрепата си от времето на пандемията за затруднените бизнеси на стойност трилиони долари, пише Financial Times.

След десетилетие на спад броят на корпоративните банкрути в САЩ е нараснал с 30% през 12-те месеца до края на септември на годишна база, сочат съдебни данни.

Германия – най-голямата икономика в Европа, заяви, че банкрутите са се увеличили с 25% от януари до септември спрямо година по-рано. От юни насам се наблюдават месечни „двуцифрени темпове на растеж в сравнение с предходната година“, заяви статистическата служба на страната Destatis във вторник.

Сред съюза корпоративните несъстоятелности са се повишили с 13% на годишна база през деветте месеца до края на септември, достигайки най-високото си ниво от осем години, показват данни на Евростат.

По-високите лихви, заедно със срива на компании зомбита, оцелели с помощта на държавната подкрепа по време на пандемията, подхранват тенденцията, посочва Нийл Шиъринг, главен икономист в Capital Economics.

Шиъринг посочва като причини „разходите за обслужване на дълга“ и „прекратяването на пандемичната подкрепа“, както и „високите сметки за енергия, особено в енергоемките сектори“. Индустриите, които страдат най-много от увеличените нива на несъстоятелност, включват транспорт и хотелиерство, казват анализатори.

Източник: FT Източник: FT

Бизнесите преодоляха резкия спад, предизвикан от пандемията, благодарение на мащабни правителствени схеми за подкрепа за компании и домакинства, които възлизат на повече от 10 трлн. долара, според оценките на МВФ за 2020 г. и първите четири месеца на 2021 г. Но оттогава пакетите бяха до голяма степен оттеглени.

Шиъринг предупреждава, че тенденцията ще продължи, тъй като много компании ще трябва да рефинансират дълга си на по-високи лихви през следващите месеци, дори ако основните лихви на централните банки са достигнали върха си.

Ръстът при банкрутите ще натежи на световната икономическа активност и ръста на заетостта през следващите няколко години, смятат анализатори.

Сюзан Стрийтър, старши инвестиционен анализатор в мениджъра на активи Hargreaves Lansdown, казва, че макар ръстът да се дължи отчасти на компании зомбита, изпадащи в несъстоятелност, „опасението е, че бързото затягане на паричната политика ще тласне и по-обещаващи стартъпи и малки и средни предприятия отвъд ръба, което може да има дългосрочни последствия за растежа“.

Рейтингова агенция Moody очаква световният темп на дефолт на компании със спекулативна оценка да продължи да расте през 2024 г., след като достигна 4,5% през 12-те месеца до края на октомври, което е над историческата средна от 4,1%.

Дейвид Хамилтън, ръководител на проучванията и анализите в Moody Analytics, казва, че „кредитирането ще бъде или значително по-скъпо, отколкото беше, или просто ще се получава по-трудно“.

Moody’s посочва например скорошния дефолт на Rite Aid, който управлява над 2300 аптеки в 17 американски щата.

Германската компания за финансови услуги Allianz прогнозира, че глобалният темп на растеж на несъстоятелността ще удари 10% следващата година, след като достигна 6% през 2023 г.

„Наблюдаваме ръст на корпоративната несъстоятелност в почти всички държави по света“, казва Максим Льомерл, водещ анализатор по проучванията на несъстоятелност в Allianz Research.

Източник: FT Източник: FT

Във Франция, Нидерландия и Япония банкрутите са се увеличили с над 30% на годишна база през октомври, посочва националната статистическа служба. Базираната в Париж ОИСР наскоро отбеляза, че в някои държави, включително скандинавските Дания, Швеция и Финландия, нивата на корпоративен банкрут са задминали тези от световната финансова криза през 2008-2009 г.

В Англия и Уелс случаите на несъстоятелност през периода януари-септември също са ударили най-високото ниво от 2009 г., посочва Insolvency Service.

Засега хотелиерството, транспорта и търговията на дребно са най-силно засегнати, предупреждава Allianz. Компанията добавя, че се очаква индустрии, които са по-чувствителни към повишенията на лихвите, например имотите и строителството, също да се окажат под натиск.

Енергийните субсидии и други мерки обаче биха помогнали на много бизнеси да се задържат, което означава, че е малко вероятно върхът на случаите на несъстоятелност да бъде толкова висок, колкото при предишни подобни корпоративни спадове, казват анализаторите.

Много бизнеси са натрупали добри парични буфери и са си подсигурили евтини сделки за финансиране, когато лихвите бяха ниски. Очаква се световната икономика да продължи да расте, а нивата на безработица са на исторически ниски равнища в повечето големи икономики.

„Не казваме, че сме изправени пред цунами от несъстоятелност“, казва той.

Данните за банкрутите остават скромни по исторически стандарти в много икономики, включително в САЩ, Германия и Франция, добавят анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мениджмънт виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 13
OHЯ
преди 4 месеца
Хайде дрОгарЕ да се махнем от ЕС и да идем към рая на Късия ! 100 евро пенсия и 400евро заплата ни стигат , повече не ни трябват . А Минджуфанова ще ни ОБЕЩАЕ евтин газ и петрол !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 22
Gna
преди 4 месеца
Щатите специално балха ги е ухапала, само вижте колко пари изливат към пенсионерите и държавните служители. С тия пари се създават милиони работни места в частния сектор. Че има много измислени компании, от които *** за зеле не става е така да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 20
Tikva007
преди 4 месеца
Еббеммти е бизнеса, и икономиката, щом лихви от по 3-4-5-6% са на път да ги съборят! Бизнесът и държавата в България почти 3 петилетки изкара (от 1990 до влизането ни при *богатите* в ЕС) при лихви, стигащи до 45%, но никога под 12% (основна на БНБ, но по кредитите +10-20 и нагоре%). Ето колко са богати - богати на кредити, ако може с отрицателна лихва, защото главница рядко се връща - обикновено се рефинансира по куп измислени начини, а се плащат само лихви. Отрицателни, или около нулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 18
nkavrakov1982
преди 4 месеца
A така ли ?Каква изненада ?Това го пишем от поне 16 месеца ,вдигането на лихвите е нищо ,страшното идва когато Централните банки спрат и ги оставят да хапят икономиката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още