IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зомби апокалипсис: Корпоративните фалити могат да се увеличат силно през 2024 г.

Задлъжнели компании, които останаха над водата заради ниските лихви и стимулите, ще се затрудняват все повече с рефинансирането на кредити

12:33 | 07.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Задлъжнелите компании в Европа, Близкия изток и Африка са изправени пред надпревара за рефинансиране на 500 млрд. долара през първата половина на 2024 г. - предизвикателство, което може да убие много „зомби“ бизнеси, въпреки че очакваният пик на лихвите може да донесе известно облекчение.

Предприятията, изправени пред нарастващи разходи за дълг след години на ниски лихви, ще трябва да си осигурят достатъчно пари в най-големия прилив на корпоративно рефинансиране, наблюдаван от години. Същевременно банките ограничават риска заради икономическата обстановка и поетапното задействане на по-строгите правила за капитала, пише Ройтерс.

Анализ на консултантската компания за преструктуриране Alvarez & Marsal (A&M) показва, че стойността на фирмените заеми и облигации с падеж в шестмесечния период е по-висока от всеки друг еквивалентен период от сега до края на 2025 г.

Очертава се криза, смятат експерти от финансовата индустрия. Много по-слаби и по-малки фирми търсят нови частни заеми и сделки на публичните пазари за дълг на фона на растящите лихви в световен мащаб.

Ако компаниите не успеят да осигурят парите, от които се нуждаят, на цени, които могат да си позволят, това може да доведе до неплатежоспособност и съкращения.

„Увеличаването на лихвените проценти става все по-голям проблем за компаниите, особено за зомби бизнесите, които се задържаха над водата заради продължителния период на ниски лихвени проценти. Сега те едва обслужват дълговете си“, коментира Джули Палмър, партньор в британската компания за преструктуриране на дългове Begbies Traynor.

Терминът „зомби“ се използва широко в бизнес средите за обозначаване на компании, които разчитат на подкрепа от правителства, кредитори и инвеститори, за да останат на повърхността. Това може да включва преструктуриране на изплащането на заеми, предлагане на намалени лихви или други по-облекчени условия и може да помогне на банките да избегнат отписвания на заеми.

Признаците на бедствие са вече видими. Последните официални данни на Британската национална статистическа служба показват, че корпоративните несъстоятелности в Англия и Уелс са 2308 през август, което е с 19% повече спрямо предходната година.

Тримесечният доклад Red Flag на Begbies Traynor за корпоративните затруднения за периода април-юни установява, че 438 702 предприятия в Обединеното кралство са в „значително“ затруднение, което е с 8,5% повече спрямо година по-рано.

Британската верига супермаркети Wilko например стартира процедура по фалит това лято, което доведе до съкращения на хиляди работни места. Шестият по големина търговец на дребно във Франция Casino току-що приключи преструктурирането на дълга си, за да предотврати фалит.

„Централните банки си поемат глътка въздух, но не са готови да кажат, че повишаването на лихвените проценти е приключило“, посочва Никола Маринели, асистент по финанси в Regent's University. „Банките и магазините за частни капиталови инвестиции изчакаха да видят дали приливът ще отмине, но по-високите лихвени проценти вече не позволяват на никого да се скрие“, допълва той.

Централната банка на Великобритания призовава кредиторите да не подценяват риска от неизпълнение на корпоративни заеми и да избягват да разчитат на модели, които измерват риска в цели сектори, а не на отделни кредитополучатели.

Една голяма банка в страната например насочва 100 малки предприятия на месец към своя екип за преструктуриране на дългове, което е десетократно увеличение в сравнение с преди 18 месеца, казва Пол Къркбрайт, управляващ директор в практиката за преструктуриране на A&M. Той отказва да назове коя е банката.

Високопоставен банкер посочва пред Ройтерс, че банката му има планове да преразпредели стотици служители, за да поддържа затруднени бизнес клиенти, ако високите разходи за финансиране и слабото потребителско търсене тласнат повече компании към ръба.

Самите бизнес кредитополучатели до момента показват малко съществени признаци на стрес. Тази стабилност отчасти се дължи на ликвидността, напомпана в икономиката по време на пандемията.

Данните на Bank of England показват, че брутното кредитиране през първата половина на 2023 г. е с 12% по-малко в сравнение с предходния шестмесечен период. Търговският орган UK Finance описва търсенето на заеми сред по-малките фирми като "приглушено" в доклад, публикуван на 13 септември.

Задачата по рефинансирането обаче не може да бъде отлагана за неопределено време.

Ева Шанг, съосновател и главен изпълнителен директор на Legalist, базиран в САЩ хедж фонд, който предлага финансиране на компании в несъстоятелност по глава 11, коментира, че нейната фирма е получила повече от 300 заявления за финансиране от януари, най-вече от предприятия в затруднено положение поради нарастващите лихвени проценти и края на стимулите за COVID.

По-строгите капиталови правила за банките, които навлизат от 2025 г., се очаква да ограничат апетита за подкрепа на компании в нужда от свежо финансиране.

Кейти Мъри, финансов директор в NatWest Group, каза на конференция миналия месец, че нейната банка има опасения за това как капиталовите правила Базел III могат да повлияят на кредитирането на малкия бизнес. Някои банки вече затегнаха условията за кредитиране и дори преразглеждат рентабилността на някои съществуващи договори, според Нареш Агарвал, политически директор на Асоциацията на корпоративните ковчежници.

Според него най-голямо напрежение има в секторите на строителството и търговията на дребно.

Рави Ананд, управляващ директор на специализирания кредитор ThinCats, смята, че фирмите без големи бази от активи ще се затруднят да получат достъп до финансиране от основните банки. Компаниите, които се нуждаят от пари, вероятно ще се обърнат към фирми за частен капитал, които обаче също стават все по-претенциозни към бизнесите, които подкрепят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още