IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на финансите на САЩ: Постигнахме „мекото икономическо кацане“

Според Джанет Йелън решенията на Федералния резерв са били добре съобразени със ситуацията

19:56 | 05.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън обяви в петък, че икономиката на САЩ е постигнала дългоочаквано „меко кацане“, исторически необичайно събитие, при което високата инфлация се забавя без да нанася сериозни щети на пазара на труда.

„Това, което се случва в момента, мисля, че можем да опишем като „меко кацане“ и се надявам, че то ще се запази“, заяви Йелън в петък в интервю за CNN, цитирано от Bloomberg.

Правителствените данни, публикувани по-рано в петък, показаха, че ръстът на работните места и увеличението на заплатите през декември са надхвърлили очакванията, като броят на новите позиции се е повишил с 216 хил. Докладът, който подсказва оставащ риск от забързване на инфлацията, накара инвеститорите да понижат залозите, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвите си още през март.

Йелън обърна внимание на последните данни за заплатите, които показват, че средните почасови доходи са се увеличили с 4,1%  през годината. Като се има предвид, че икономистите прогнозират инфлация от 3,2% през тази година това би означавало, че заплатите изпреварват ръста на цените през 2023 г.

„Увеличенията на заплатите вече надхвърлят повишенията на цените“, заяви тя. „Има напредък за американските работници и особено за семействата със средни доходи.“

Йелън отказа да коментира как според нея трябва да действа Фед, но каза, че централната банка се е справила добре с решенията си за паричната политика до момента.

„Пътят, който следват пазарът на труда, икономиката и инфлацията, предполага, че централните банкери са взели редица добри решения“, допълни тя.

В продължение на две години финансовият министър отхвърляше най-мрачните прогнози за икономиката на САЩ, въпреки че централната банка провеждаше агресивна кампания на затягане през по-голямата част от 2022 г. и 2023 г. Въпреки че никога не изключваше напълно шанса за рецесия, Йелън многократно казваше, че вижда „пътя ” към това „меко кацане“.

През последните седмици Йелън извървя победния си марш. През декември тя заяви, че икономистите, които са прогнозирали рецесия, сега "съжаляват за думите си".

"Имаше много песимизъм по отношение на икономиката, който наистина се оказа неоправдан", каза тя. "Преди една година повечето прогнозисти смятаха, че ще изпаднем в рецесия. Очевидно това не се случи."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 05.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още