IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Янков: Китай има намерение да се превърне в иновативен фактор

Ритейл инвеститорите диктуват основните движения на пазара, но трябва по-голяма яснота за китайската държавна политика, коментира управляващият партньор в "Експат Капитал"

15:22 | 24.01.24 г.

Големите инвестиционни движения на китайските пазари се дължат основно на инвеститорите на дребно. Те доминират на пазара с около 80%. Очаква се китайската държава да промени икономическата си политика през 2024 година. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал".

Той напомни, че досега китайското икономическо чудо се дължеше най-вече на растеж чрез инвестиции в имотни проекти – строеж на нови градове и на инфраструктура. Всичко това предизвика вътрешен бум през последните години.

„Имотите и инфраструктурата приключиха като основен фактор за вътрешно развитие. Китай трябва да се насочи отново към растеж с цел експорт, като китайските компании в момента търсят начин да станат по-конкурентни на международните пазари и да започнат да растат не благодарение само на вътрешното потребление“, посочи той. Според него вътрешното потребление в момента е достатъчно стабилно благодарение на една нова средна класа – няколко стотин милиона човека, привлечени в новите градове, които са двигател и основа на вътрешната китайска икономика.

"Китай има намерение да стане иновативен фактор. Те имат един конкретен пример: "Ние можем много добре да умножим нещо от едно до един милион, но много трудно стигаме от нула до едно. Имаме проблем да създадем нов, иновативен продукт. Но веднъж създаден, той може лесно да бъде комерсиализиран в огромен мащаб за световния пазар". Затова те искат да привлекат чужди компании като партньори, обясни Никола Янков.

По думите му, за тяхно съжаление, се случва обратното, защото държави като САЩ имат точно обратната визия за тези отношения – да ограничават потенциала за иновация на Китай, да изтеглят от там технологии и да ограничават възможността на китайски компании да продават високотехнологични продукти в чужбина.

Янков отбеляза, че ограниченията се разпростират и върху западни компании да продават технологични продукти в Китай, но напомни, че "две трети от индустриалните роботи в света се инсталират в Китай".

Мениджърът изтъкна, че близо 80% от инвеститорите в Китай са на дребно за разлика от инвестиционния пейзаж в САЩ, където този тип инвеститори са 15-тина процента.

„Тези дребни инвеститори са способни много бързо променят настроенията си. Бързо влизат и излизат от пазара и са причина за по-голямата волатилност. Това няма да се промени много бързо, защото Китай навлиза в негативен икономически цикъл на растеж. Имотният пазар е в колапс и се усеща, че хората имат негативно настроение. Единственото, което може да контрира това настроение, е изсипването на държавни пари през държавните банки и държавните асет мениджъри. Но това няма да се случи бързо“, прогнозира мениджърът.

Янков подчерта, че Китай е в ниска точка на икономическо развитие през последните пет години. „От една страна, това изглежда като добра възможност за инвестиции, а, от друга страна, трябва да има по-голяма яснота за китайската държавна политика, защото там всичко зависи от държавата. Нужна е ясна перспектива за действията на китайското правителство през следващите 12 месеца“, смята Никола Янков.

Къде трябва да се инвестира на китайския пазар при доминиращи големи държавни компании? Как пандемията промени китайския инвестиционен пазар? Къде е мястото на чуждестранните инвеститори в момента?

Материалът не е повод за инвестиционно решение?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още