IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оста Русия - Китай - Северна Корея може да координира ескалацията на напрежение по света

Провокациите на Пхенян са свързани и със задаващите се избори в Южна Корея през пролетта, посочи политологът Владимир Шопов

20:10 | 11.01.24 г. 10
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: EPA/KCNA н
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун. Снимка: EPA/KCNA н

Последните провокации на Пхенян с военни учения целят да повлияят на предстоящите избори в Южна Корея, а освен това са израз на нарастващата увереност на режима на Ким във вътрешнополитически и въшнополитически план на фона на позиционирането на държавата в оста Русия - Китай - Северна Корея. До сега случващото се на Корейския полуостров обикновено се възприемаше като самостоятелен казус. Но с оформянето на тази ос, не бива да изключваме вариант, при който може да има известна координация на ескалиране на напрежението в различни точки на света едновременно. Това мнение изрази в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Шопов, политолог и анализатор.

„При провокациите става въпрос за системно нарушаване на двустранно споразумение, постигнато през 2018 година, което целеше намаляване на напрежението и регулиране на контактните погранични особено морски зони. При приемането на това споразумение имаше много надежди, че най-после ще се регулират и намалят конфликтните моменти. Това не се случва, обясни той. – Според южнокорейски източници от 2018 година до октомври 2023 Северна Корея има над 3 хиляди нарушения на договорките, а в края на ноември миналата година Северна Корея на практика се оттегли от това споразумение.

По думите му, от севернокорейска гледна точка вече няма обвързващ правен контекст, който да служи като ограничение за всички тези агресивни действия.

Според Шопов, с новите провокации целите на Пхенян са няколко, като по-непосредствената е свързана със задаващите се избори в Южна Корея през пролетта. „Много местни коментатори смятат, че това е опит на Пхенян да повдигне напрежението и евентуално да се подпомогне евентуална победа на левицата, която е доста по-компромисно настроена спрямо Пхенян. По отношение на САЩ сме малко отдалечени още от изборите и не съм сигурен, че това е моментно съображение за Пхенян“, коментира политологът.

Той потвърди, че втора по значимост е ситуацията с нарастващата увереност на режима, свързана с вътрешната консолидация на режима на Ким. „Северна Корея за почти три години беше почти плътно, херметически затворена и изолирана. Постепенно бяха отпуснати ограниченията. Лека-полека се възстановиха и търговските контакти с Китай. Това помогна на режима да консолидира своя контрол. Ким е доста по-уверен“, отбеляза Шопов и напомни, че расте външнополитическата увереност на режима с подобряването на отношенията с Русия. Той уточни, че Пхенян разчита освен на политическа подкрепа и признание на режима, на по-широка гама оръжия и нови технологии.

Политологът съобщи, че се засилва търговията между двете държави и трудовата миграция.

Каква е позицията на Китай и какъв е стратегическият интерес на страната към Северна Корея? Какво ни говорят корупционните скандали в Китай и застрашават ли те правителството? До къде можем да очакваме, че ще стигнат разследванията? Колко точно са дълбоки корените на корупцията в Китай? Ще успее ли антикорупционната кампания на Си Дзинпин да затвърди позициите на партията си?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 7
andy
преди 3 месеца
Иначе руснаците редовно ползват КИМскандер ракети да компостират укронацистите. При един по-глобален конфликт, западналите ще имат сериозни проблеми. Русия, Северна Корея, Иран, Китай са много напред във военните технологии в сравнение със западналите. На последните им дай лгбт, пopнo, биг маг и дрога, а в почивките да гонят хора облечени в чаршафи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
andy
преди 3 месеца
До: andy"в ФАЩ" -> "във ФАЩ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
andy
преди 3 месеца
"Ако ФАЩ разбере какво правят ФАЩ в ФАЩ, ФАЩщеше да нахлуе в ФАЩ, за да освободи ФАЩ от ФАЩ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 3 месеца
До: dobaЯнките нямат намерение да "приключват" с Русия а по скоро да я направят Европейски проблем а те да се съсредоточат върху отношенията с Китай . Те затова са цирковете с "прекратената" помощ а европейския актьор Унгария "силово" се противопоставя на тази политика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
doba
преди 3 месеца
До: Скъсана_Ушанка, така е Ушанков, но тов. Си знае, че Янките приключат ли с Россия, на ред е... Китай. хАмерика си го обяви - вече Пекин се оформя като враг номер 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Аз не бих слагал Китай при лузърите, по-скоро Иран е за там. Китай много добре знае кой поръчва и плаща музиката, за да си позволи да хапе ръката, която ги храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 13
zelka007
преди 3 месеца
До: wart ... тъй както се лендзи с цигарката , разстреля чичо си и синовете му , леля си ... също един куп генерали , които не вярват в щастливата звезда на ким дебелият ун , ги върза на зенитно оръдие и ги разстреля показно пред генералният щаб , за да са наясно неверниците в "чучхе" - потърси си го в гугъла - какво ги очаква ... който реши да се изнесе от раят на земята , го застрелват на границата , ако успее , разстрелват семейството му . добър , закръглен и добродушен , човечец , нефел си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 3 месеца
Не може, а ще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
wart
преди 3 месеца
Когато описват С. Корейският лидер ги сравняват с диктаторите като Хитлер, Мусолини, Франко някъде някой виждал ли е тези диктатори да се усмихват . ? Ким Чен -погледнете как се смее и после казват какво ли не за него , въобще прилича ли или има ли такъв вид. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още