IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея ще счита всяка намеса в работата на нейните сателити за обявяване на война

Пхенян ще отговори, като извади от строя американските шпионски спътници, заяви говорител на севернокорейското министерство на отбраната

15:54 | 02.12.23 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Северна Корея заяви, че ще счита всяка намеса в работата на спътниците си за обявяване на война и ще мобилизира стратегията си за военно възпиране, ако има опасност от нападение срещу стратегическите ѝ активи, предаде Ройтерс.

Пхенян ще отговори на всяка намеса на САЩ в космоса, като извади от строя американските шпионски спътници, съобщи в събота държавната медия KCNA, като се позова на изявление на говорителя на севернокорейското министерство на отбраната.

"Ако САЩ нарушат правата на една суверенна държава, като използват като оръжие най-новите технологии по незаконен и несправедлив начин, КНДР ще обмисли предприемането на ответни действия за отбрана, като засегне или елиминира изправността на американските шпионски сателити", казва севернокорейският представител.

Северна Корея съобщи, че на 21 ноември е изстреляла успешно първия си военен разузнавателен сателит, който е предал снимки на военни съоръжения в континенталната част на САЩ, Япония и американската територия Гуам.

В отговор на въпрос дали Вашингтон може да прекъсне разузнавателната дейност на севернокорейския сателит, говорител на Космическите сили на САЩ заяви, че САЩ могат да повлияят на космическите възможности на враждебни страни посредством набор от различни средства, съобщи американската медия RFA.

В изявление, публикувано по-късно в събота, севернокорейското външно министерство заяви, че ще предприеме контрамерки срещу лица и организации на САЩ и "техните васални сили", които налагат и прилагат санкции срещу Северна Корея, като добави, че американските санкции нарушават международното право.

В четвъртък САЩ наложиха нови санкции на Северна Корея след изстрелването на сателита, като посочиха базирани в чужбина агенти, които обвиниха, че улесняват заобикалянето на санкциите, за да събират приходи и технологии за програмата си за оръжия за масово унищожение.

В петък Южна Корея включи 11 севернокорейци в черния списък за участие в разработването на сателити и балистични ракети на страната, като им забрани да извършват финансови трансакции.

Севернокорейските държавни медии разпространиха коментар на местен анализатор на международните отношения, според когото "САЩ, най-големият собственик на сателити в света", трябва да бъдат изправени пред Съвета за сигурност на ООН, ако изпращането на сателити в космоса се счита за престъпление.

"В случай че в региона на Североизточна Азия около Корейския полуостров се случи неочакван сблъсък, САЩ, които непрекъснато оказват натиск върху пространството за сигурност на КНДР чрез ескалиране на военната заплаха и изнудване, ще бъдат държани изцяло отговорни за катастрофалната ситуация", се казва в коментара. Той също така обвинява Съединените щати за съвместните военни учения с Япония и Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 02.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 месеца
До: фart копейко простаааа, как тяка сте дали много жертви?!?!? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
aldy
преди 4 месеца
Тръмп беше докарал три самолетоносача да заплашва КНДР. Кимчо рече, че ще думне базата в Гуам и янките се изметоха. Нямаше "озабоченост", а действия без празни приказки. Така се постъпва с бандити и терористи - с дебелия край на тоягата. Те само от това разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 15
wart
преди 4 месеца
чакаха Американците да се съобразят с тях и а те разшириха НАТО до границите им и дойдоха до Руските граници както по време ВСВ чакаха Хитлер да нападне СССР А трябваше още в началото да помогнат на Чехословакия и да спрат агресора още там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
wart
преди 4 месеца
Браво Ким само така на техният език от който те разбират може да се разговаря. Не като наивният *** Путин който само се оплаква и хленчи . Трябваше да бъдат свалени всички спътници които оказваха координате за придвижване на Руските военни колони особено начало на войната когато бяха дали много жертви.( те ги премълчават става въпрос когато Американските спътници в реално време даваха точните координати). Само тогава ще те уважават и ще се съобразяват докато глупавите Руснаци чакаха Америк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още