IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея се отказа от военно споразумение със Сеул и разполага нови оръжия по границата

Южна Корея замрази Обхватното военно споразумение между двете страни от 2018 г., след като във вторник Пхенян изстреля шпионски спътник

08:42 | 23.11.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Северна Корея съобщи, че ще разположи повече въоръжени сили и нови оръжия по границата си с Южна Корея, ден след като Сеул замрази част от военно споразумение от 2018 г. между двете страни като протест срещу изстрелването на шпионски спътник от Пхенян, предава Ройтерс.

Министерството на отбраната на КНДР съобщи в комюнике, цитирано от държавната осведомителна агенция KCNA, че ще възстанови всички военни мерки, които беше прекратило съгласно споразумението с Южна Корея, целящо да деескалира напрежението по общата им граница.

„Отсега нататък нашата армия никога няма да се съобразява с военното споразумение между Севера и Юга от 19 септември“, се казва в комюникето. „Ще оттеглим военните стъпки, предприети за предотвратяване на военно напрежение и конфликт във всички сфери, включително сухопътна, морска и въздушна, и ще разположим повече мощни въоръжени сили и нов вид военна техника в региона по протежението на военната демаркационна линия“, допълва министерството на отбраната.

Изстрелването на спътника във вторник беше третият опит на КНДР тази година след два провала и се случи след едно от редките пътувания на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в Русия, по време на което президентът Владимир Путин обеща да помогне на Пхенян да изгради спътници.

Представители на Южна Корея заявиха, че новото изстрелване вероятно е включвало руска техническа помощ съгласно разрастващото се партньорство, което предвижда Пхенян да снабдява Русия с милиони артилерийски снаряди.

Русия и КНДР отричат да са сключвали оръжейни сделки, но обещаха по-дълбоко сътрудничество.

В сряда Южна Корея замрази част от споразумението между двете Кореи в отговор на изстрелването на спътника от Пхенян и заяви, че незабавно ще засили наблюдението по силно укрепената граница със Севера.

Северна Корея обвини Юга, че се е отказал от сделката, известна като Обхватно военно споразумение, и заяви, че Сеул ще носи „цялата отговорност, в случай че избухне невъзвратим сблъсък“ между двете страни.

КНДР изстреля ракета

Съобщението на Северна Корея беше публикувано часове след като страната изстреля балистична ракета към морето край източното крайбрежие. Южнокорейската армия съобщи, че изстрелването изглежда е било неуспешно.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че решението на Южна Корея да замрази част от военното споразумение е „предпазлив и сдържан отговор“ и посочи „нежеланието на КНДР да се придържа към споразумението“.

„Замразяването от Южна Корея ще възстанови наблюдението и разузнавателните дейности по границата от южнокорейската страна на военната демаркационна линия, подобрявайки способностите на Южна Корея да наблюдава заплахи от КНДР“, допълни представителят.

В сряда Южна Корея възобнови използването на разузнавателни летателни апарати със и без екипаж в граничната зона и проведе наблюдение, съобщи осведомителната агенция Йонхап.

Замразеното споразумение между Северна и Южна Корея беше подписано през 2018 г. на среща между Ким Чен Ин и тогавашния южнокорейски президент Мун Дже Ин.

Според критиците то отслабва способността на Сеул да наблюдава Северна Корея, а КНДР нарушавала споразумението.

Във вторник КНДР съобщи, че е изстреляла първия си шпионски спътник в орбита, предизвиквайки международно осъждане заради нарушаване на резолюции на ООН, които забраняват използването на технология, приложима към програмите ѝ за балистични ракети.

Южна Корея заяви, че спътникът на КНДР вероятно е навлязъл в орбита, но ще е нужно време, за да се прецени дали оперира нормално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още