IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпревариха Китай като най-голям експортен пазар на Южна Корея през декември

Общият внос на Южна Корея е намалял с 10,8% спрямо година по-рано, като търговският излишък се е увеличил до 4,5 млрд. долара

14:30 | 01.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският износ за САЩ надхвърля доставките за Китай за първи път от две десетилетия през декември, в знак на промяна на връзките на фона на глобалното напрежение относно икономическата сигурност и веригите на доставка на технологии, пише Bloomberg.

Южна Корея е продала стоки за 11,3 млрд. долара на САЩ през декември в сравнение с 10,9 млрд. долара на Китай, съобщи министерството на търговията в понеделник. Промяната в позициите става факт, тъй като общият износ на Южна Корея се повиши с 5,1% на годишна база, като това е трето месечно увеличение след едногодишен спад.

Изместването на Китай от САЩ отчасти отразява икономическите предизвикателства пред Пекин, които накараха политиците да предложат поредица от мерки за стимулиране на икономиката миналата година. Все пак данните от един месец не предлагат убедително доказателство за съзнателна или трайна промяна в моделите на търговия.

Китай остава най-големият търговски партньор на Южна Корея с голяма разлика предвид мащаба на вноса на Сеул от втората по големина икономика в света.

Макар износът за САЩ да се е увеличил спрямо година по-рано за пети пореден месец, Южна Корея посочва, че доставките за Китай също продължават да се подобряват. Междувременно общият внос на Южна Корея е намалял с 10,8% спрямо година по-рано, като търговският излишък се е увеличил до 4,5 млрд. долара.

САЩ се стремят да привлекат подкрепа за своя план за намаляване на зависимостта си от Китай в глобалните вериги на доставки и ограничаване на достъпа на страната до иновативни полупроводникови технологии.

САЩ изместват през декември Китай като основна експортна дестинация за Южна Корея. Източник: Bloomberg/Министерство на търговията на Южна Корея САЩ изместват през декември Китай като основна експортна дестинация за Южна Корея. Източник: Bloomberg/Министерство на търговията на Южна Корея

Това поставя страни като Южна Корея и Япония в неудобно положение между двата им най-големи търговски партньора. Както Сеул, така и Токио са ключови военни съюзници на Вашингтон, друго важно измерение предвид нарастващото присъствие на Пекин в района на Индийския и Тихия океан и засилващото се напрежение в региона.

При президента Юн Сук-йол Южна Корея изгражда по-силни връзки със САЩ. Държавният глава пътува до Вашингтон миналата година с множество южнокорейски индустриални ръководители, където постави по-дълбоки връзки с Америка на срещи с президента Джо Байдън и представители на Конгреса.

Южна Корея и САЩ имат споразумение за свободна търговия, което беше подписано през 2012 г., така че Сеул се възползва от законите на Вашингтон, които все повече ограничават използването на батерии и други продукти, произведени в трети страни, включително Китай.

Пекин същевременно увеличава вътрешното производство на стоки, докато се движи нагоре по веригата на стойност. Една ключова област, върху която се фокусира страната, е производството на полупроводници и смартфони, което допринесе за спад в продажбите на стоки, произведени от Samsung Electronics Co. и други бизнеси в Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още