IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Южна Корея се е забавила повече от очакваното в последния месец от годинатa

Централната банка е предпазлива, но вероятно ще намали лихвите си през 2024г., повлияна от Фед

13:09 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Забавящата се инфлация в Южна Корея подкрепи тезата на икономистите, че през следващата година централната банка на страната ще започне да разхлабва рестриктивната си политика, която оказва натиск върху потребителските и корпоративните финанси, пише Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 3,2% на годишна база през декември, съобщиха от статистическата служба на страната в петък. За сравнение, месец по-рано инфлацията е била на ниво от 3,3%, като икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че през декември тя ще остане на същото равнище.

Инфлацията в Южна Корея продължава се забавя и през декември. Графика: Bloomberg Инфлацията в Южна Корея продължава се забавя и през декември. Графика: Bloomberg

Точно преди публикуването на данните Южнокорейската централна банка заяви, че ще запази политиката си рестриктивна, докато не се увери, че инфлацията ще се забави и ще достигне целевия диапазон от 2%. Регулаторът беше по-скоро предпазлив въпреки пазарните очаквания за понижение на лихвите през 2024 г. Икономисти смятат, че лихвите ще бъдат намалени около три път през следващата година.

Въпреки че се очаква ценовият натиск да отслабне през 2024 г., все още е твърде рано да сме спокойни предвид опасността от ново ускорение на инфлацията, заяви  миналата седмица гуверньорът на Южнокорейската централна банка Рий Чан Йон. Той добави, че последният етап от борбата с инфлацията може да се окаже по-труден от предходния.

Отделно от това централната банка отбеляза в петък, че рисковете, свързани с финансирането на проекти за недвижими имоти, вероятно ще се увеличат през следващата година. Това предупреждение следва искане на Taeyoung Engineering & Construction Co. за реорганизиране на дълговете му, предизвиквайки  опасения относно вида обезпечени с активи ценни книжа, които предизвикаха кредитна криза миналата година, тъй като високите лихви нанесоха щети на някои от вече затруднените компании.

„Централната банка все пак може да започне да променя политическата си позиция към такава, подкрепяща икономиката, когато Бордът види, че инфлацията е стабилна“, коментира Куон Йънг Сън, ръководител на изследванията в Woori Finance Research Institute.

Това ще стане още по-лесно, ако Федералният резерв промени политиката си, както заяви, че планира да направи. Фед насочва вниманието си все повече към това да задържи тенденцията при цените дезинфлационна и да осигури „меко кацане за икономиката“. Той сигнализира, че може да започне с разхлабването по-рано от очакваното.

„Дезинфлацията е в ход и в Южна Корея, подкрепена от стабилните цени на петрола и валутния курс“, каза Куон.

Данните показват, че спрямо предходния месец общата инфлация остава непроменена. Базисната инфлация, която изключва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, се е забавила до 2,8% спрямо година по-рано и по-слабо от прогнозираното. За цялата година потребителските цени са се повишили с 3,6%, в сравнение с 5,1% през 2022 г. Въпреки че подчерта различните икономически несигурности, миналия месец Южнокорейската централна банка заяви, че очаква ръстът на потребителските цени да се забави до 2,6% през 2024 г.

Южна Корея все още е изправена пред редица инфлационни рискове през първите месеци на 2024 г. Ръстът на износа се очаква да се ускори, воден от този при  полупроводниците и автомобилите, а правителството е разпределило три четвърти от бюджета си за първата половина от годината.

На вътрешния пазар все повече потребителите планират да увеличат разходите си. Около 48% от хората, участвали в проучване на Федерацията на корейските индустрии, са заявили, че възнамеряват да харчат повече през следващата година в сравнение с 44% в проучване от 2022 г.

Южнокорейската централна банка в момента се опасява от ръст на дълга на домакинствата, след като цените на жилищата в големите градове са се повишили отново – фактор, който може да забави преминаването към по-ниски лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още