IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай започва кампания за съживяване на изоставащия фондов пазар

Регулаторът облекчава някои ограничения за инвеститорите и ще насърчава фондовете

18:53 | 10.09.23 г. 1
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай започва кампания за съживяване на изоставащия фондов пазар и повишаване на доверието на инвеститорите в болната икономика на страната, пише Ройтерс.

Пекин обяви множество мерки, които включват намаляване на разходите за търговия, забавяне на темпото на първичните публични предлагания, насърчаване на маржин финансиране и защита на малките инвеститори.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) облекчава някои ограничения за инвеститорите и подобрява механизмите за търговията, разширява маркет-мейкърите и въведе маржин финансиране за всички акции, регистрирани на пазара.

Комисията посочва, че планира да насърчи и повече взаимни фондове да разширят инвестициите си на китайските пазари. Регулаторът на ценните книжа също издаде правила за облекчаване на правилата за листване и подобряване на качеството на публичните компании.

Предприети са и мерки за финансирането на иновативни малки компании, които се специализират в нишови сектори.

Една от мерките предвижда намаляване на гербовия налог върху борсовата търговия наполовина от 28 август. Таксите за обработка на трансакции от страна на борсите също са намалени.

Китайските фондови борси също ще намалят маржин изискванията, за да насърчат финансирането от страна на инвеститорите. Мярката влиза в сила от 8 септември.

Регулаторът посочва, че Китай ще забави темпото на първичните публични предлагания (IPO), за да насърчи динамичния баланс между набирането на капитал и инвестиционните дейности. Предвижда се и затягане на ограниченията за дейностите по рефинансиране от публични компании, насочено към губещи и недобре представящи се дружества.

CSRC затяга и правилата за продажба на акции от големи акционери, когато текущата цена на акциите е по-ниска от цената на IPO-то или нетната стойност на активите на акция, или когато компанията не е декларирала достатъчно парични дивиденти през последните три години.

Комисията забрани също така трейдърите да купуват и продават акции в един и същи ден с аргумента, че това може да предизвика спекулации и да навреди на малките инвеститори. Мярката разочарова някои играчи на пазара. В момента инвеститорите в Китай могат да продават акции най-рано на втория ден след покупката им.

Китайският регулатор сигнализира и за по-бърза регистрация на индексни фондове и стимули за развитието на дяловите фондове, след като в кратки срокове одобри 37 фонда за търговия на дребно. Пазарните участници очакват появата на по-иновативни индексни продукти.

Регулаторът работи върху оптимизирането на правилата за обратното изкупуване на акции, включително облекчаване на изискванията, когато цените на акциите падат. Обратното изкупуване на акции от страна на компаниите се счита за добър знак от инвеститорите, тъй като това означава, че акциите са подценени.

CSRC планира също така да включи повече дългосрочни инвеститори, като например пенсионни фондове, в инвестициите на китайския капиталов пазар. Проучват се и възможностите за удължаване на часовете за търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 10.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още