IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтните точки в Азия и свързаните с тях рискове през 2024 г.

При драстично влошаване на ситуацията с Тайван има риск от ефект на доминото, смята анализаторът Владимир Шопов

21:52 | 04.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Три точки на напрежение ще бъдат следени отблизо в Азия през 2024 г. Едната е свързана с Тайван и предстоящите президентски избори, които ще определят отношенията с Китай. Сближаването на Северна Корея и Русия също трябва да се следи и евентуалното развитие на космическите планове на Ким Чен Ун. Третата точка е Южнокитайско море, в което САЩ и Китай бяха на косъм от сблъсък. Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него тези три точки на конфликт са доста различни по отношение на рисковия потенциал, който носят. Ситуацията около Тайван носи най-голям регионален и глобален риск и риск от ефект на доминото, ако има драматично влошаване на ситуацията, смята той.

„През 2023 г. станахме свидетели на развитието на горещи точки и конфликтни зони в Азия. Три от тях са тези, които очакваме да претърпят развитие по посока ескалация през 2024 г.“, каза Шопов.

В Тайван предстоят президентски избори, които ще определят отношенията с Китай, като виждаме, че Пекин се опитва да затегне контрола и ставаме свидетели на по-чести нахлувания в морското и въздушното пространство на Тайван, допълни той.

Положението със Северна Корея е друга точка, която ще бъде наблюдавана отблизо през 2024 г., уточни гостът в предаването.

„През 2023 г. нещата изглеждаха по-спокойни и предвидими, но близките политически и икономически отношения на страната с Русия дават увереност на режима в Пхенян. За Северна Корея военните продажби към Москва са изключително важни от финансова гледна точка. Лидерът Ким през 2023 г. заяви, че има амбиции за поставяне на спътници в Космоса с помощта на Русия. Там може да очакваме проблеми през идните месеци“, коментира събеседникът. 

Той изтъкна, че третата важна конфликтна точка е Южнокитайско море, където САЩ и Китай бяха на косъм от пряк сблъсък. Виждаме поведението на държави като Филипините и Виетнам, които са склонни да изоставят политиката си на търпение към Китай.

„Тези три точки на конфликт на пръв поглед изглеждат групирани, но те са доста различни по отношение на рисковия потенциал, който носят. И е важно да кажем, че все пак ситуацията около Тайван носи потенциално много повече риск – регионален и глобален – и съвсем реалистичен ефект на доминото, ако станем свидетели на драматично влошаване на ситуацията“, посочи анализаторът.

По думите му не бива да се изключва вероятността от нови конфликти в региона. Има потенциален риск от разпалване на тлеещ конфликт или преливане на конфликти, които са на границата между Близкия изток и Централна Азия.

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още