IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейските и тайванските индекси повеждат спадовете на азиатските борси

Понижението на рейтинга на Apple помрачи настроението на инвеститорите в региона

11:48 | 03.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията в сряда на червено, а южнокорейските и тайванските индекси поведоха спадовете в региона, тъй като големите технологични фирми, сред които и производителите на чипове, бяха под напрежение, след като Barclays понижи рейтинга на Apple, съобщава CNBC.

Акциите на Apple поевтиняха с 4% във вторник, след като  Barclays намали рейтинга на производителя на iPhone до „незадоволителен“ и понижи целевата цена на акциите до 160 долара от 161 долара преди това. Доставчиците на Apple на основните азиатски пазари регистрираха спадове, тласкайки надолу тайванските и южнокорейските индекси.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Показателят Kospi в Южна Корея отстъпи с 2,34% до 2607,31 пункта, а по-малкият индекс Kosdaq се понижи с 0,84% до 871,57 пункта. Повечето акции на технологични компании и производители на чипове, сред които Samsung Electronics, LG Corporation и SK Hynix, поевтиняха с около 3%.

Тайванският индекс записа спад от 1,65% до 17 559,31 пункта, като акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) поевтиняха с 2,53%, а цената на книжата на Hon Hai, известна също като Foxconn, се понижи с 0,48%.

Данните за фабричната активност в Индия на S&P Global се оказаха по-слаби от очакваното. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за декември удари 18-месечно дъно от 54,9 пункта в сравнение с очакваните от икономисти, анкетирани от Ройтерс, 55,9 пункта.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 изтри 1,37% от стойността си и приключи сесията на ниво от 7523,2 пункта, след като достигна рекордна стойност във вторник.

Индексът Hang Seng в Хонконг се понижи с 0,94%, а китайският CSI 300 завърши сесията със спад от 0,24% до 3378,30 пункта.

Пазарите в Япония остават затворени до четвъртък. Полет на Japan Airlines се сблъска със самолет на бреговата охрана на летище Ханеда в Токио във вторник, причинявайки пет смъртни случая.

Самолетът на бреговата охрана се е насочил към префектура Ниигата, за да окаже помощ на пострадалите от земетресението, което удари Япония на Нова година, според първоначалната информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още