IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 75% от чуждите инвестиции в китайски акции през 2023 г. са изтеглени

Липсата на силна политическа подкрепа от страна на китайските лидери подклажда съмненията за растежа

13:23 | 22.11.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Raul Ariano/Bloomberg
Снимка: Raul Ariano/Bloomberg

Повече от три четвърти от чуждестранните пари, които се вляха на китайския фондов пазар през първите седем месеца на годината, вече са оттеглени от страната. Глобалните инвеститори са се отървали от акции на стойност над 25 млрд. долара въпреки усилията на Пекин да възстанови доверието във втората по големина икономика в света.

Разпродажбите през последните месеци ще доведат вероятно до осъществяването на най-малките нетни покупки от офшорни инвеститори от 2015 г. насам - първата пълна година от програмата Stock Connect, която свързва пазарите в Хонконг и континентален Китай, пише FT.

Търговци и анализатори казват, че липсата на силна политическа подкрепа от страна на китайските лидери е убедила глобалните институционални инвеститори да се въздържат от покупки, докато растежът не се възстанови достатъчно, за да направи китайския пазар конкурентен на другите в региона.

„В момента мисленето е: „Не е нужно да съм в Китай, а ако съм, това задържа портфолиото ми“, коментира ръководител на търговско бюро на инвестиционна банка в Хонконг, пожелал анонимност.

Глобалните инвеститори започнаха 2023 г. с яростни покупки на китайски акции, като очакваха икономическо възстановяване, тъй като страната изостави разрушителната политика на нулев COVID.

Чуждестранните фондове обаче разпродадоха позициите си в последните месеци заради нарастващите опасения около ликвидната криза в сектора на имотите и разочароващите данни за растежа.

Откакто достигнаха връх от 235 млрд. юана (32,6 млрд. долара) в началото на август поради обещанията на правителството да предостави по-значителна подкрепа за икономическата политика, нетните чуждестранни потоци към китайския фондов пазар се сринаха със 77% до 54,7 млрд. юана, според изчисления на FT, базирани на данни на Stock Connect в Хонконг.

Брус Пан, главен икономист за Китай в компанията за проучвания и инвестиции в недвижими имоти JLL, коментира, че обещанията на китайските власти да осигурят повече подкрепа на затруднените частни строителни предприемачи са засегнали пазарните настроения.

„Подобни обещания бяха давани всяко тримесечие тази година, но последните данни за цените на жилищата показват, че е необходима по-голяма политическа подкрепа за устойчиво възстановяване на сектора на имотите“, казва той.

Разпродажбите на чуждестранните инвеститори са в основата на спада на индекса CSI 300 на листнатите в Шанхай и Шънджън акции с повече от 11 процента в доларово изражение тази година. За сравнение, аналогичните индекси в Япония, Южна Корея и Индия отбелязват по 8-10% ръст.

Финансовите институции се пренасочват към пазарите в Индия и Южна Корея тази година – нетният приток възлиза на, съответно, 12,3 млрд. и 6,4 млрд. долара, според оценки на Goldman Sachs. Глобалните покупки на корейски акции изведоха Сеул на пътя на първата година с нетен приток на чуждестранни инвестиции от 2019 г. насам.

Въпреки че стратезите за акции в най-големите инвестиционни банки на Уолстрийт смятат, че китайският фондов пазар ще се справи по-добре през 2024 г., очакванията за размера на тези печалби варират значително. Анализатори от Goldman Sachs наскоро прогнозираха, че CSI 300 ще приключи следващата година с около 17% ръст от сегашното си ниво заради по-високите печалби и нарастващите оценки на китайските компании.

Стратезите на Morgan Stanley очакват 7,5% ръст на индекса догодина, но предупреждават, че „не можем да изключим по-нататъшно намаляване на разпределенията и структурно изместване на инвестициите от Китай“, ако политиците не предприемат по-активна подкрепа за растежа.

„Какво може да убеди портфолио мениджър, управляващ фонд от 1 млрд. долара, да върне 10 процента от тях обратно в Китай? Отговорът е приличен растеж в дългосрочен план – ако не е възможен, инвеститорите няма да отидат там“, заключава ръководителят на търговското бюро в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 5 месеца
CSI 300 в момента е на нивото си от 2013 година..Китайските акции са христоматиен пример за прахосан потенциал..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още