IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай съставя списък със строителни компании, които ще получат помощно финансиране

China Vanke, Seazen и Longfor са сред компаниите, които са посочени в проекта на т.нар. „бял списък“

15:22 | 20.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските регулаторни органи изготвят списък от 50 строителни компании, отговарящи на изискванията за различни видове финансиране, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с плановете.

China Vanke Co., Seazen Group Ltd. и Longfor Group Holdings Ltd. са сред компаниите, които са посочени в проекта на т.нар. „бял списък“ – поредният опит на Пекин да се справи с кризата в имотния сектор.

Списъкът, който включва както частни, така и държавни строители, има за цел да насочи финансовите институции, докато преразглеждат подкрепата си за индустрията чрез банкови заеми, дългово и дялово финансиране, споделят източниците.

Въпросният списък, който може да претърпи корекции, ще обхване и предишни списъци, създадени от банки, които се фокусират само върху някои „системно важни“ компании, подкрепени от държавата. Това подчертава нарастващата загриженост на Пекин за сектора след рекордните неизпълнения на задълженията, множеството недовършени жилищни сгради и дълбокото свиване на инвестициите в недвижимите имоти, което заплашва растежа на втората по големина икономика в света.

Доларовите облигации на някои китайски строители поскъпнаха след новината.

На най-големите китайски банки, брокерски компании и мениджъри на активи в затруднено положение е било наредено да посрещнат всички „разумни“ нужди от финансиране от строители на среща в петък с висшите финансови регулатори, става ясно от правителствено съобщение. Финансовите фирми също така са помолени да „третират еднакво частните и държавните строителни компании“, когато става въпрос за кредитиране.

На същото събитие регулаторите са поискали от банките да гарантират, че отпускането на заеми за частни строители нараства със същия темп като средния за индустрията, допълват източниците. Неизплатените заеми в имотния сектор на Китай в края на септември се понижават на годишна база за първи път, подчертавайки напрежението в сектора.

Жилищната криза в Китай остава сериозен пречка за икономиката, въпреки че други показатели като промишленото производство отбелязват известно подобрение през последните месеци.

Китай прибягна до набор от политики за подкрепа на финансирането на имоти и справяне с предизвикателствата при продажбите. Те включват облекчаване на ипотечните кредити за купувачите на жилища, намаления при първоначалната вноска, отстъпки от данъка върху дохода, натиск за надграждане на градската инфраструктура и жилища на достъпни цени и обещание за специален заем от 200 млрд. юана, за да се гарантира изпълнението на проектите. Мерките обаче не успяха да обърнат спада в сектора.

Индустрията на недвижимите имоти се сви с 2,7% през третото тримесечие, което е най-големият ѝ спад тази година. През октомври цените на жилищата отбелязаха най-голям спад за последните осем години.

„Резултатите досега са разочароващи, тъй като тези мерки се фокусират основно върху стимулиране на търсенето, но пренебрегват предлагането, а именно нуждите от финансиране на строителите“, пишат икономисти от Macquarie Group Ltd., водени от Лари Ху, в бележка до клиенти от 17 ноември. „Ключовото нещо, което трябва да наблюдавате, е дали и кога политиците ще предприемат по-смели действия“, добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още